Oglas
· · Komentari: 0
paradajz

Volite ČERI PARADAJZ? Ovo je postupak gajenja kod kuće

Gajenje čeri paradajza u saksijama je izuzetno lako ako pratite nekoliko jednostavnih saveta.

1617980998_Depositphotos_249989340_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Prva stvar koju treba da nabavite je seme čeri paradajza. Postoje mnoge sorte i egzotične vrste, ali ako gajite čeri paradajz prvi put, najbolje počnite sa običnom sortom. Imajte na umu da će vam biti potrebno samo nekoliko semenki jer su dve biljke sasvim dovoljne za jedno srednje domaćinstvo.

Pročitajte još: Ne prihranjujte ih, nikako! Evo kako da NE UBIJETE sve svoje biljke dok ste NA PUTU

Najpogodnije za gajenje na otvorenom za naše klimatske uslove su srednje-rane i kasne sorte. Sadnice možete dobiti i sa tržišta.

Seme zasadite u saksijama punim mešavine zemljišta i treseta, da bi dobili sadnice.

Saksije postavite na sunčanom mestu.

Rasad je spreman za sadnju u zemljište nakon oko mesec dana. Jake biljke se presađuju u saksiju, dovoljno veliku za korenov sistem. U saksiju sipati i suvo prirodno đubrivo.

Foto: Deposit

Biljka se vadi zajedno sa zemljom iz saksije i sadi, tako da pritom u zemljište treba da uđe ceo korenov sistem do zelenog dela stabla. Rupu ispuniti zemljom, a odozgo dobro pritisnuti zemlju oko osnove biljke. Dobro zaliti.

Pročitajte još: Znate li koji cvet se u narodu zove i DUHOVSKA RUŽA: Najbolje je saditi ga u jesen, a na proleće podariće vam najlepši vrt (FOTO)

Zalivajte svaka dva dana.

Biljke treba zalivati svaka dva dana. Svake dve nedelje dodavati tečno đubrivo. Visoke sorte se redovno obrađuju kako bi ranije uzrele i da bi se biljka oblikovala u jednu ili dve stabljike. Vrh se uklanja na rastojanju od jednog ili dva lista iznad cveta.

Kada parajadz značajno poraste, pored svakog korena se stavlja letva, da bi paradajz mogao da cveta jednosmerno nagore. Paradajz se za letvu vezuje uspomoć konca ili krpe. Izrasline na osnovi lišća se uklanjaju u redovnim intervalima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas