· · Komentari: 0
cveće

Zbog čega ORHIDEJA neće da cveta? Popravite greške i uživajte u njenoj lepoti

Kako da popravimo uobičajene razloge zbog kojih orhideja ne cveta?

1620232691_Depositphotos_44893037_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Orhideje su prepoznatljive po svojim prelepim cvetovima koje će ukrasiti svaki dom. To je uglavnom i razlog njihovg čuvanja, pa kada nam se cvetovi dugo ne pojavljuju pomislimo šta nije u redu i šta to radimo pogrešno.

Većina zastoja u cevtanju može vrlo lako da se reši.

Ne dobija dovoljno svetlosti

Neadekvatna svetlost je glavni razlog zbog kojeg orhideje odbijaju da cvetaju ili ponovo cvetaju.

Pročitajte još: Sirće ČINI ČUDA za vašu baštu! Top 8 trikova zbog kojih će vam biljke biti zahvalne (VIDEO)

Previše svetlosti

Ako ste orhideju postavili na izuzetno sunčanom mestu možete da primetite da je usprila sa cvetanjem ili da su joj listovi suvi.

Mnoge orhideje će cvetati nekoliko puta godišnje i moći će da žive decenijama, najstarija biljka koja je zabeležena uspevala je više od 100 godina.

Promenljiva temperatura

Orhideja je tropska biljka koja voli vtoplotu. Nekada kada ne cvetaju treba da ih "šokirate" temperaturom. Doživljavanje temperaturne razlike pospešiće njihovo cvetanje, piše The spruce.

Korenje i presađivanje

Da biste utvrdili da li orhideju treba da presadite procenite korenje. Ako korenje izgleda smeđe ili sadni materijal po svojoj gustini podseća na baštensko zemljište, vreme je za presađivanje.

Pročitajte još: Cvetni spektakl od puzavice - Ukrasite ulaz prelepom VISTERIJOM! (FOTO/VIDEO)

Previše vode

Previše vode negativno deuje na zdravlje orhideje. Obratite pažnju na njeno tlo koje dodiruje voda u saksiji. Ono nikada ne sme da bude mokro Ako koreni postaju smeđi, previše zalivate. Orhideje potiču iz vlažnih džungla i podložne su redovnim blagim kišnim pljuskovima. Ako vaša orhideja postane previše suva, lišće će crpiti vodu iz pupoljaka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.