Oglas
· · Komentari: 0
pažljivo

Šest stvari koje ne treba PRATI u mašini, jer mogu da joj naškode

Svako ko je makar jednom prao veću količinu odeće ručno zna koliko je veš mašina neprocenjiva.

1605541529_Depositphotos_95223002_s-2019.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Šta više, veš mašina vam daje priliku da u njoj pored odeće perete i čitav niz drugih stvari poput – obuće, ćebadi, posteljine, jastuka, dečijih igračaka, rančeva i sl. Međutim i pored neverovatnih sposobnosti vaše veš mašine ona ipak nije preporučljiva za pranje određenih stvari. Zvuči bezbazleno ali pojedine stvari osim što mogu da budu trajno uništene, mogu da nanesu i nepopravljivu šetetu vašoj veš mašini.

Pletene kape

Iako zvuči nepravedno pleteni detalji poput kapa ne bi trebalo da se peru u veš mašini. Istina je da se lako zaprljaju i da ih je posle svega par nošenja potrebno prati, ali se oduprite pomisli da ih ubacite u veš mašinu. Nežna vunica od koje su napravljeni ne može da podnese ciklus okretanja u bubnju, zbog čega je preporučljivo da ih perete ručno.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Trik koji će OSVEŽITI vaše JASTUKE: Biće čisti i mirisni

Jastuci sa memorijskom penom

Iako se većina jastuka može sasvim bezbedno prati u veš mašini, oni napravljeni od memorijske pene, nisu na toj listi. Kada ovakvi jastuci prođu kroz ciklus pranja pretvaraju se u vlažne nerede bez očigledne strukture, dok mnogi od njih postanu neprepoznatljivi nakon ciklusa centrifuge.

Odeća sa šljokicama

Odeći na kojoj se nalaze sitne prišivene šljokice nije mesto u vašoj veš mašini. U tu grupu spadaju i lepljeni detalji, koji su previše delikatni da bi izdržali ciklus pranja. Ovakva vrsta odeće zahteva ručno pranje, a ako je reč o dugoj haljini prepunoj šljokica možete da razmislite i o varijanti hemijskog čišćenja.

Ženske tašne

Dodaci poput ženske torbe nikako ne bi smeli da se nađu u vašoj veš mašini. Pranje čak i na vrlo niskim temperaturama može vidno da ošteti oblik i materijal od koje je torba načinjena. Takođe aplikacije i svi dodatni ukrasi na torbi svakako ne bi prošli neoštećeno.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Zašto nam ZAVESE nisu tako potrebne?

Kišne kabanice

Kišne kabanice su napravljene od vodotpornih materijala što znači da ih dubinski ne možete oprati. U tom pogledu najjednostavnije ispiranje tekućom vodom pod tušem nakon što ste primetili da se zaprljala je sasvim dovoljno. Preporučljivo je takođe da se suši na otvorenom.

Stvari koje sadrže čipku

Iako postoji zaista mnogo programa za pranje, od onih za najnežniju tkaninu do onih za zaista zaprljane komade odeće, čipka nikako ne bi smela da se nađe u veš mašini. Tkanje od kog je čipka nastala je isuviše fino da bi izdržalo procese okretanja i ispiranja u veš mašini.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas