· · Komentari: 0
PRANJE VEŠA

Omiljeni ZIMSKI modni dodatak može biti LEGLO BAKTERIJA: Kako se pravilno održava ŠAL?

Koliko često treba prati šal, i kako se pravilno tretiraju tkanine od kojih su napravljeni?

1640774077_woman-gd74d56430_1280.jpg
Foto: Piksabej

Šalovi su omiljeni modni dodatak za hladne dane, ali treba imati na umu da lako mogu postati leglo bakterija, jer se često nose.

Bakterije koje se na njima skupljaju mogu izazvati zdravstvene probleme poput iritacije kože lica ili vrata, pojavi bubuljica ili pak respiratornih alergija.

Pročitajte još: Zašto nije dobro sušiti veš u ZATVORENOJ PROSTORIJI, pored radijatora?

- Posvetite više pažnje ovim odevnim predmetima. Pomislite na šminku, znoj, masnoću kože, ostatke parfema koji se skupljaju oko vašeg vrata - upozorava dermatolog Korin Fips i podseća da kape, šalove i rukavice treba prati od tri do pet puta tokom zimske sezone.

Različiti materijali

Šal od kašmira je najsigurnije oprati na ruke, ali tako da ga na kraju ne cedite snažno i ne kačite na žicu, već ga raširite na peškiru.

Pamučni šal može da se pere na temperaturi od 30 do 40 stepeni blagim deterdžentom. Izbegavajte sušenje u mašini za sušenje veša jer možete imati problema s peglanjem.

Šal od sintetike pere se na maksimalnoj temperaturi od 40 stepeni, kao i ostala odeća od ovog materijala, jer najbrže poprima neprijatne mirise pri nošenju.

Vuneni šal treba prati na ruke u hladnoj vodi blagim deterdžentom, ili ukoliko imate program za vunu, možete ga ubaciti u mašinu. Sušite ga isključivo na vazduhu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.