Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
почетак

Историја РУЖА ЗА УСНЕ: Од вештица до симбола женствености и елеганције

Ако пажљиво погледате своју савремену шминку, занимљиво је да и поред технолошког напретка њени темељи су и даље исти.

1604651565_Depositphotos_211225902_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Током људске историје, жене су користиле шминку како би истакле своје лепше стране лица, у различите сврхе. Ово се посебно односи на руж за усне, чија историја је невероватно дугачка. Од бобочастог воћа које се користило за додавање боје уснама до данашњих формула престижних брендова, метаморфоза ружева током времена је прича коју свака дама треба да зна.

Међу древним цивилизацијама шминка је била статусни симбол, а жене и мушкарци су једнако уживали у шминкању. Поред естетске, шминка је имала и лековиту привлачност. Боја за усне се правила од воћа, кане, глинене рђе и наравно – од инсеката. Жене Месопотамије биле су за нијансу модоерније јер су користиле млевене драгуље како би својом уснама поклониле боју и сјај.

Прочитајте још: Постао је НАЈГЛЕДАНИЈИ СНИМАК на Јутјубу и ову песму збацио са трона: Има невероватан број прегледа (ВИДЕО)

Египћани су били истински љубитељи ружева. Упечатљве нијансе попут љубичасте и црне за њих су биле уобичајене. Боје су се добијале од врло занимљивих извора, попут карминске боје изведене од штитастих ваши (сцале инсецт). Заправо карминска боја се и даље користи за прављење ружева и бројних других козметичких производа.

Фото: Депосит

Људи из Сумерске цивилизације сматрају се најстаријим корисницима ружева за усне.

У Јапану су жене такође носиле интензивну шминку и тамне ружеве за усне од катрана и пчелињег воска. Док се тек током постојања Грчког Царства, ношење ружева повезало са проституцијом, при чему су приститутке да би се разликовале од других жена по закону биле обавезне да носе тамне ружеве за усне. У 9. веку арапски научник Абулцасис је изумео руж за усне у чврстом стању. Не знајући куда ће га експеримент са парфемом који је спроводио одвести, испробавајући његово прављење у већим количинама и одлажући га у калупе, дошао је до идеје да исто примени узимајући боју за руж као материјал за рад.

Средњи век

Са појавом хришћанства, црква оштро осуђује употребу ружева и било које друге врсте шминке. Црвене усне биле су повезане са обожавањем Сотоне, а жене које су носиле овакве ружеве сматрале су се вештицама. Ни једна жена која је у то доба држала до свог угледа није могла бити виђена са ружем на уснама. Мелен за усне међутим, био је популаран и прихватљив. Жене су у то време потајно додавале мало боје мелемима или се служиле триковима у виду штипкања усана, грижења или трљања различитим материјалима како би биле црвеније.

Фото: Депосит

Прочитајте још: ВИКТОРИЈА је била кандидаткиња за ПРЕДСЕДНИКА САД: ИСТЕРАЛИ су је на улицу, а дан избора ПРОВЕЛА је у ЗАТВОРУ

У средњем веку жене које су носиле црвене ружеве сматране су вештицама.

Међутим током владавине краљице Елизабете у Енглеској у 16. веку руж за усне се поново појављује, али овог пута бива ограничен да даме племените крви, као и на глумице на јавној сцени. Бледа кожа и црвени руж било су веома популарни.

Француска парфемска компанија по имену Гуерлаин је била прва која је производила руж за усне у комерцијалне сврхе током 1884. године. Руж је био направљен од јеленског лоја, пчелињег воска као и рицинусовог уља, да би потом био увијем у свилени папир.

Прочитајте још: Ова жена има на себи највише ПЛАСТИЧНИХ ОПЕРАЦИЈА а изгледа ПОТПУНО ПРИРОДНО (ФОТО)

Први комерцијални ружеви крећу 1884. године.

До 1920. године руж је задобио трајну улогу у животу жена широм света. Јамес Бруце Масон Јр је направио први калуп у ком се руж могао померати на горе и затварати након употребе, какав и данас познајемо. Модне иконе тог доба, у највећем броју филмске звезде имале су велики утицај на жене охрабријући их да носе ружеве најразличитијих боја. До дана данашњег женске самоувереност и руж за усне (нарочито црвени) иду руку под руку.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas