· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Археолози остали у ЧУДУ! Окрили остатке ресторана БРЗЕ ХРАНЕ у античкој Помпеји!

Археолози су пронашли остатке античке грађевине за коју се верује да је представљала ресторан брзе хране.

1621429432_arheolozi.JPG

2019. године археолози су открили остатке неке врсте ресторана брзе хране у античкој Помпеји. Међутим, пронађене рушевине тада нису биле у потпуности истражене.

Крајем прошле године истраживачки пројекат је настављен. Током истраживања и ископавања откривене су детаљно приказане сцене мртве природе и слике животиња које су се ту највероватније продавале.

Прочитајте још: Мумије су ми долазиле у сан, ударила ме је струја, па инфаркт: Археолог Захи Хавас је погодило ПРОКЛЕТСТВО фараона

Захваљујући изузетној очуваности изгледа и живописним цртежима, археолози су успели да поврате комплетан изглед овог "ресторана".

 

Делови живинских и животињских костију који су откривени у контејнерима уграђеним у пулту у којима су се налазиле намирнице намењене за продају иду у прилог тврдњи да је ипак била реч о некој врсти "фаст-фуд" ресторана.

На сликама се виде две патке обешене наглавачке, спремне за кување и јело, петао и пас везан ланцем који је очигледно служио као упозорење "чувај се пса".

Поред животињских цртежа, откривена је и фреска Нереиде, морске нимфе која јаше коња.
 

У термопилијама у античкој Помпеји, у којима је послуживано пиће и кувана храна, намирнице су држане у великим посудама уграђеним у тезгу, баш као са фотографија.

Овакве тезге биле су честе у римском свету, јер је било уобичајено да се прандијум, односно оброк, поједе изван куће. Само у Помпеји било је око осамдесет тезги.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.