Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Често једете "С НОГУ" и "НА БРЗИНУ? Ево због чега то никако не смете да радите

Све чешће људи пескачу оброке и једу с ногу или нездраву храну

1659176247_pexels-magda-ehlers-1301373.jpg
Фото: Пеxелс
Oglas

Живот већине људи данас испуњен је многобројним обавезама и ужурбаним темпом. Како би све стигли, многи се одлучују да узму нешто успут из пекаре, на киосцима брзе хране или да поједу нешто "с ногу". Али ово су изузетно штетне навике, које нису нимало безазлене.

Истраживачи са Универзитета у Сарију дошли су до закључка да људи који једу у ходу или на брзину, углавном се не концентришу превише на оно што једу, те могу да повећају унос хране у току дана. Тако долази до повећања телесне тежине.

У овом истраживању посматрано је 60 жена различите старости. Неке од њих биле су на дијети, друге нису, а све жене јеле су житарице као главну намирницу исхране. Уз то, биле су подељене у три групе.

Прочитајте још: Невероватни ЕФЕКТИ МОРСКЕ СОЛИ НА ЗДРАВЉЕ: Само удисање ваздуха поред СЛАНЕ ВОДЕ има невероватна лековита својства

Прва група је током јела гледала сериију, друга је шетала кроз ходник док је јела, а трећа је седела и јела и паралелно разговарала са пријатељима.

Након експеримента, учеснице су попуњуавале упитнике о томе какав им се укус хране после у току дана свиђао и шта су јели након тога. Одговори који су били понуђени јесу: грицкалице, чоколада, шаргарепа, грожђе и чипс.

Резултати су показали једно занимљиво поклапање: особе које су у исто време јеле и шетале, појеле су више грицкалица и пет пута више чоколаде од особа које су јеле седећи.

Џејн Огден, професорка на Универзитету у Сарију, која је водила ово истраживање, изнела је објашњење ове појаве. Она претпоставља да се ово дешава зато што је ходање снажан облик скретања пажње који ремети способност човека да обрати пажњу на хтану коју уноси, њену количину и оећај ситости. С друге стране, људи који ходају могу сматрати да истовремено једу и вежбају, односно троше калорије, па тако оправдавају већу количину хране коју уносе.

– Шетња у току јела изгледа има већи утицај на телесну тежину него обилан оброк за столом, што, гледано дугорочно, може да доведе до повећања телесне тежине – рекла је професорка и додала:

– Кад се не концентришемо потпуно на наше оброке у процесу узимање хране, падамо у замку безумног једења, не пратимо нити препознајемо храну коју управо једемо.

Прочитајте још: ШТА АКО БЕБА ДОБИЈЕ ФРАС И ПРЕСТАНЕ ДА ДИШЕ? Водом га никако не поливајте! Херој из Обреновца је знао ове принципе прве помоћи (ВИДЕО)

Истог мишљења је и Далија Кембел, портпаролка Британског дијететског удружења:

– Хватање сендвича или ужине у трку и пролазу може да буде велики проблем за оне који покушавају да изгубе тежину. Ми предлажемо да седнете и једете оброк без обављања других послова или радњи, а не да једете док радите нешто друго, а најважније је да уживате у храни. Ако уживате у храни и цените оно што једете, планирајући оброке, мање је вероватно да ћете посезати за нездравим грицкалицама током дана – рекла је Кембел.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas