· · Коментари: 0
Перјаница

Пре тачно 50 година направљен је "најпожељнији теренац на свету"(ФОТО/ВИДЕО)

У "Ленд Роверу" су 17. јуна 1970. представили "ренџ-ровер" први луксузни теренац са погоном на свим точковима

1592486484_RR-1-NASLOVNA.jpg
Фото:Ленд Ровер"

Компанија "Ленд Ровер" је већ владала светски стазама и бопгазама када је одлучено да се тржишту понуди луксизна варијанта теренског возила са погоном на свим точковима. 

Речено - учињено 17. јуна 1970. када је свету представљен први "ренџ ровер". Од тада до данас, кажу, стекао је статус "најпожељнијег теренца на свету"!

Фото:"Ленд Ровер"

Зато и не чуди што је пола века, једног од својих најуспешнијих модела "Ленд Ровер" решио да обележи подсећањем на историјат "ренџа" и да представи специјалну лимитирану едицију. Рецепт од првих дана није мењан. Моћан , робустан али елегантан дизајн, са надмоћним "оф-роуд" способностима и софистицираном опремом и луксузом,

Прочитајте још:Американци су поклонили 50.000 ОВИХ ВОЗИЛА Русима, а правио се и у КРАГУЈЕВЦУ!

Уместо 50 свећица на рођенданској торти "Ленд Ровер" ће направити само 1.970 примерака "специјалне едиције"!

За време ових пола века "ренџ" је поставио многе рекорде.Био је први СУВ са непрестаним погоном на сва четири точка. А 1989. годин постао је први СУВ 4x4 са АБС системом.

Четири године касније и први СУВ са електронским системом контроле тракције, као и први теренац са аутоматском електронском важдушном суспензијом која му је и омогућила супериорну удобност и на друму и ван њега. Постављање репера за конкуренцију је настављено и 2012. када је "ренџ ровер" постао први СУВ са комплетном алуминијумском конструкцијом која му је омогућила да буде лаши, снажнији и много ефикаснији.

Фото:"Ленд Ровер"

"Ренџ" је први теренац који је изложен у Лувру у Паризу а победио је и на најтежем релију на свету "Париз-Дакар" и то два пута!Одлука о прављену "ренџ-ровера" донета је касних шездесетих а руководилац пројекта је био Чарлс Спесер Кинг, нећак оснивача компаније.

Прва генерација је прављена од 1970. до 1996. године! Првобитно је била доступна само са двоје врата. Али, за време 26-годишње еволуције представљен је модел са четворо врата 1981. Годину дана касније стиже и  аутоматски мењач.А прва дизел машина се обрела под хаубом 1986.

Прочитајте још:Веселе седамдесете у Европи су улепшали и ови аутомобили (Фото)

Друга генерација, позната као "П38А" појавила се 1994. и одмах је постала велики хит.Препознатљив дизајн, до тада невиђени луксуз у овој класи возила, практичност и сналажење на свим врстама терена као риба у води, је само нешто од онога што је створило култни статус овог возила. Додат је мотор од 2,5 литара дизел и В( бензинац са 4,6 литара радне запремине!

Трећа генерација је прављена од 2001. до 2012. и донела је више иновација него све претходне заједно. То укључује и "монокок" конструкцију, потпуно независно вешање са ваздушним огибљењем, а интериор је више подсећао на унутрашњост јахти него теренаца.Јасно, ништа није било на уштрб "оф-роуд" способности.
Те 2012. године, када је представљена четврта генерација "ренџа" сазнали с мо да је све урађено од алуминијума и да је возило чак 420 килограма лакше од претходног модела. Од све силе иновација наводимо "оф роуд аутоматик Терејн респонс 2" систем и "ол терејн прогрес контрол" као и нове моторе, најсавременију електронику и слично.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.