· · Коментари: 0
Истраживања

Добре вести за власнике електричних скутера: Долази до битних промена које могу да вам САЧУВАЈУ ЖИВОТ (Фото/Видео)

Ер-бегови за груди и главу смањују ризик од фаталних последица судара са аутомобилима

SEAT-TARAKO-5.jpg
Фото:Промо

Лепо време ће сасвим сигурно, наравно чим мине и опасност од короне, на улице (и тротоаре) измамити власнике електричних тротинета, најпопуларнијег превозног средства које се последњих година појавило.

Ипак, вожња скутера је и веома ризична. Већина корисника бар у Србији, не носи кациге (додуше не поштује ни саобраћајне прописе) и тако себе доводе у велику оапасност да приликом пада, и без судара са другим возилом, задобију тешке последице. Ударац главом о ивичњак на пример, често може бити фаталан. У случају судара са аутомобилом тај ризик је и више него огроман.

Зато је компанија „Аутолив“, иначе светски лидер у производњи заштитне опреме, уређаја, делова за ауто-индустрију, недавно обавила први тест е-тротинета снабдевеним посебним ер-бегом, да би у „креш“ симулацији установили да ли уопште има смисла развијати овај вид заштите.

Прочитајте још: Представљен најновији уређај: Надзорне камере са вештачком интелигенцијом (ВИДЕО)​

Резултат је, да кажемо одмах, показао да је заштита возача веома добра и да значајно смањује степен повреда, па ће тако е-скутери у блиској будућности, највероватније бити опремани и ер-беговима!

- У свету где је и даље толико много несрећних случајева у транспортном систему и где друштво рапидно тражи нове начине превоза у све закрченијим градовима, јасно је да треба наћи начина и да се једно такво превозно средство као што је е-скутер учини што безбеднијим – каже Џорди Ломбарт из „Аутолива“.


Ова компаније је пуним капацитетима кренула у ово истраживање.

-Нажалост у случају судара аутомобила и скутера са електричним погоном повреде су тешке. Зато је добро што овај ер-бег смањује последице и тежину повреда главе и груди. Наша је амбиција да развијемо што боље системе ове заштите – каже Сесилија Саненванг, потпредседник „Аутолив истраживања“.

Тестирани концепт настао је на  заштити за пешаке које је раније развио баш „Аутолив“. Резултати су показали значајан напредак у нивоу заштите, али и наметнули неке нове правце које ће овај истраживачки тим „Аутолива“ убудуће развијати.

Наравно, у цео пројекат ће се укључити и бројне компаније из ове области, које су иначе дугогодишњи партнери „Аутолива“.

Очекује се да ће се врло брзо и на тржишту појавити е-скутери опремљени оваквим или сличним безбедоносним уређајима.

Фото: Промо

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.