Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Зашто може бити ОПАСНО по живот пунити електрични ТРОТИНЕТ у кући?

Унутрашњи кварови батерије електричног тротинета могу довести до фаталног исхода

1667750069_Trotinet-shutterstock.png
Фото: Shutterstock
Oglas

Електрични тротинети и други уређаји за личну мобилност који користе електрични погон постали су широко распрострањени. Грађани их свакодневно возе и свакодневно пуне батерије и тиме се излажу смртној опасности не само на путу, већ и код куће. Умножавају се случајеви пожара електричних тротинета, који прете смрћу њихових власника упозорава Владимир Гаврилов, руски стручњаци у области електричних уређаја. 

Прочитајте још: Гугл је још пре две године најавио да ће имати опцију о УПОЗОРЕЊУ на земљотрес: Ево како да је активирате

Кратки спојеви

Електрични тротинети имају литијумске батерије, које имају велики капацитет и, као резултат, крхки дизајн. Произвођачи покушавају да у малом обиму уклопе максималан број блокова међусобно повезаних у једном ланцу.

Чује се пуцање, сигнализирајући оштећење једног од блокова, затим уз гласно шиштање, јак дим бије из акумулатора под притиском, замагљујући собу и стан, а затим избија јак пламен у року од неколико секунди..

Међутим, приликом вожње тротинета долази до честих падова и удараца који оштећују дно тротинета где се налазе батерије. Као резултат тога, батерија добија унутрашње оштећење које узрокује микроскопске кратке спојеве унутар блокова, а то је опасно: уништавање ћелија унутар батерија је преплављено пожаром, па чак и експлозијом. А то се најчешће дешава током пуњења батерије.

Прочитајте још: Да ли имате неки од ових СИМПТОМА? Ово је 10 ОПАСНИХ болести узрокованих МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА

Владими Гаврилов даје пример да је 2021. године у Сочију експлодирао електрични тротинета током пуњења. Том приликом, отац и 13-годишње дете су преминули. У септембру 2022. године, у Краснодару, мушкарац је ушао у лифт заједно са тротинетом, који се изненада запалио. Као резултат тога, жртва је добила 60% опекотина коже. У мају 2022. године у Москви је ноћу у експлозији тротинета погинуо младић, а још петоро је повређено у пожару. 

Прочитајте још: Шта је ДАРК ВЕБ и чему служи? Чињенице о мрачном делу интернета ће вас УЗНЕМИРИТИ!

- Посебно је опасно када се тротинет пуни у ходнику, па чак и ноћу. Тада су мале шансе да се побегне, јер се извор ватре налази близу излаза: постоји ризик од губитка свести и гушења у пожару. Али још је горе ако се тротинет остави на заједничком простору - у овом случају су угрожени становници неколико станова - наводи Владимир Гаврилов.

Како да знамо да ли ће се запалити батерија?

- Тротинет гори по једном сценарију. Чује се пуцање, сигнализирајући оштећење једног од блокова, затим уз гласно шиштање, јак дим бије из акумулатора под притиском, замагљујући собу и стан, а затим избија јак пламен у року од неколико секунди. Штавише, температура сагоревања батерије достиже 950 степени, што увек изазива пожар - тврди Гаврилов.

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas