Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 НАЈЛЕПШИХ ТОРТИ ОД КОЈИХ ЈЕДНУ МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ ЗА УСКРС: Оне су неизбежне на трпези свих правих домаћица! (РЕЦЕПТ)

Ближи нам се Ускрс који православни верници најчешће прославе у кругу породице и кућној атмосфери. У празничном духу бирамо најлепшу и најукуснију храну. Неизоставни део сваке српске празничне трпезе јесте торта. Овај пут вам доносимо пет рецепата за свечане торте које се брзо праве, а чији укус је чаробан.

1744624160_shutterstock_2419344351.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

1. Сахер торта

Састојци:

За тесто:

  • 7 јаја
  • 120 г путера
  • 120 г шећера
  • 120 г чоколаде за кување (отопљене и охлађене)
  • 120 г брашна
  • четврт кашичице сока од свежег лимуна

За фил:

  • шоља пекмеза од кајсије
  • 3 кашике самлевеног пекмеза од кајсија
  • За глазуру:
  • 100 грама квалитетне црне чоколаде
  • 2 кашике путера

Припрема:

Загрејте рерну на 180 степени. Плех премажите путером и поспите брашном.

Раздвојте беланца од жуманаца. Беланца умутите, а жуманца сачувајте. Пенасто умутите путер, додајте му половину шећера и мутите док се шећер не истопи. Додајте једно по једно жуманце, сваки пут мутећи док се маса не изједначи. Додајте отопљену и охлађену чоколаду. Чоколада мора да буде охлађена, иначе ће да истопи путер. Мутите све миксером док не добијете глатку масу, па је оставите по страни.

Умућеним беланцима додајте сок од лимуна, па мутите док се не стегне. Постепено, кашику по кашику, додајте остатак шећера и мутите миксером док се шећер не истопи и снег не постане средње чврст и сјајан. У масу с путером додајте око трећину снега од беланаца, и варјачом пажљиво измешајте. Постепено додајте остатак снега од беланаца.

Просејте брашно преко целе површине смесе и на исти начин измешајте. Поделите и развуците смесу у две припремљене тепсије, па ставите у рерну. Смањите температуру на 160 степени и пеците око 35 минута. Торта је печена када чачкалица убодена у средину теста изађе потпуно чиста. Оставите тесто у тепсијама око пет минута, па га извадите да се хлади на крпи.

Пекмез прокувајте како би се мало згуснуо. Премажите кору, па поклопите другом кором.

Целу торту премажите млевеним пекмезом од кајсија, па разлијте врућу чоколадну глазуру.

За глазуру чоколаду изломите на комадиће и, заједно с путером, ставите у малу шерпу. У већем суду загрејте воду до кључања, скините с ватре и сачекајте минут. Поставите суд са чоколадом у суд са водом и чекајте пет минута. Измешајте смесу док не постане глатка. Извадите из воде и мешајте док глазура не постане довољно течна да може да се разлива.

Глазуру разлијте и развуците кашиком преко торте.

2. Јапански ветар

Састојци за фил:

  • 10 жуманаца
  • 700 мл млека
  • 7 пуних кашика млеког брашна
  • 10 кашика шећера
  • 200 гр маслаца
  • 200 гр ораха
  • 300 мл слатке павлаке

Састојци за коре:

  • 10 беланаца
  • 400 гр кристал шећера
  • 1 кашика сирћета

Припрема:

Помешати жуманца, шећер и брашно па им додати мало хладног млека, одокативно, око 200 мл. Остатак млека ставити на ватру да проври. Када млеко проври закувати размућена жуманца и на средњој ватри мешати док се не згусне. Скуван фил прекрити кесом, фолијом или нечим сличним и оставити да се охлади.

Маслац собне температуре додати охладјеном филу у све заједно умутити. Ако додајете маргарин прво га умутити па тек онда њему додавати крем. Затим додати млевене или блендиране орахе и све опет сјединити.

Улупати посебно слатку павлаку.

На прву кору нанети пола фила са орасима, па преко пола слатке павлаке. Поновити поступак кора, фила И, фила ИИ још једном.

Декорисати торту по жељи и оставити да се добро охлади неколико сати.

3. Павлова торта са кремом од лимуна

Састојци за кору:

  • 6 јаја (беланца)
  • 375г прах шећера
  • 2 1/2 кашичице брашна
  • 2 лимуна
  • 300 мл слатке павлаке
  • 50 г листова бадема

Упутство за прављење коре од беланаца

Загрејте рерну на 160 степени. Миксером умутите беланца са шећером. Додајте у беланца брашно и кору од лимуна и сок од оба. Фил проспите на папир за печење и шпахтлом за колаче па обликујте као што је показано на видеу. Ставите беланца у загрејану рерну и пустите да се лагано суше. Зависно од рерне, коре ће бити готове за око 20-так минута, односно када се осуше, а задрже белу боју, а буду тврда и крцкава.

Улупајте слатку павлаку и оставите је за сада по страни.

Упутство за прављење фила од лимуна

Пола сата пре него што ћете правити фил изрендајте лимунову корицу и помешајте је са шећером. Исцедите сок од лимуна. Маслац исеците на коцкице.

Фил од лимуна: 250 г шећера, рендана корица од 3 већа лимуна, 2 јаја, 3 жуманца, 150 мл сока од лимуна, 80 г маслаца или маргарина

Јаја и жуманца улупајте, додајте шећер помешан с лимуновом корицом, умешајте, па додајте лимунов сок и све промешајте да се добро сједини.

Улијте у посуду и на лаганој ватри кувајте док не почне да се згушњава константно мешајући дрвеном кутлачом, поготово уз ивице посуде.

Када се фил згусне додајте коцкице маслаца и мешајте док се сасвим не отопи.

Фил оставите на собној температури да се охлади.

4. Торта од јагода

Састојци:

  • 400г кекса од путера по избору
  • 1/2 л павлаке за кување
  • 3 пудинга од ваниле
  • 1 л млека
  • 2 кесице шлага
  • 300 г замрзнутих или свежих јагода

Припрема:

Умутите слатку павлаку у једној чинији, шлаг у другој. Скувајте 3 пудинга од ваниле у 1Л млека са 9 кашика шећера. 300г замрзнутих или свежих јагода ставите у шерпицу и на тихој ватри са 5 кашика шећера отопите или скувајте.

У плех ређајте кекс који сте претходно умочили у мало млека, па на њега ставите сируп од јагода. Одложите плех на пола сата у фрижидер да се стегне. После пола сата наставите да ређате кекс, па ставите једну количину пудинга који сте спојили са умућеном слатком павлаком.

Након пудинга и слатке павлаке, ставите још један ред кекса, па ред пудинга, и након тога шлаг.

Украсите са неколикио свежих јагода по жељи.

5. Медена торта - Марленка

 

 

Ако волите мед, карамел и орахе, онда је торта марленка баш по вашем укусу. Неки је зову и медена пита са карамел надевом. Традиционално се прави у Чешкој и Мађарској, а заправо је пореклом из Јерменије. По саставу кора подсећа на руски медовик, док је крем, уместо оног од павлаке, овде са укусом карамеле.

Састојци:

Кора:

  • 1 јаје
  • 450 г брашна
  • 120 г маргарина или путер
  • 80 г прах шећера
  • 150 г меда
  • 1 кашичица соде бикарбоне

Карамел:

  • 250 г шећера
  • 200 мл слатке павлаке
  • 30 г маслаца

Ванила:

  • 2 кесице пудинга од ваниле
  • 500 мл млека
  • 60 г маргарина
  • 50 г шећера

Декорација:

  • 100 г млевног кекса
  • 100 г млевених ораха

Припрема:

Ставите шећер за карамел у шерпу, па га лагано отопите на средњој ватри. Посебно загрејте слатку павлаку. Када се шећер отопи налијте слатку павлаку. Смањите температуру и константно мешајте.

Када се лепо сједини, додајте маслац, па наставите са мешањем. Када се отопи скинути са рингле. Оставити да се прохлади, па ставите у фрижидер.

Потом направите пудинг од ваниле по упутству. Када је готов, пенасто умутите маргарин и додајте кашику по кашику у охлађени пудинг и добро измешајте. Покријте фолијом и оставите да се хлади.

Потом припремите тесто. У дубљој посуди пенасто умутите маргарин са шећером у праху. Затим додајте јаје и мутите док се састојци не сједине.

Онда додајте мед и умутите све заједно. На крају, додајте брашно и кашичицу соде бикарбоне, па рукама уместите тесто да буде глатко и мекано.

Поделите тесто на 5 или 6 делова, па сваки део ставите између два папира и оклагијом растањите док не буде сасвим танко. Ножем одстраните вишак теста. Пеците сваку кору 10 минута у унапред загрејаној рерни на 170°Ц.

Када су корице готове, извадите пудинг, па умутите. Додајте карамел из више пута све време мешајући.

Потом филујте једну по једну кору, све док не нестане материјала. Сваку кору благо притисните да се лепо сједини са филом на претходној.

На крају торту поспите млевеним орасима помешаним са мало млевеног кекса.

Пријатно!

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas