Најпознатији домаћи колач који се прави најлакше
Лења пита се припрема брзо и лако, па уколико немате баку да вам да рецепт - пробајте овај.
Потребно је:
5 јајета
300 г шећера
200 г јогурта
170 мл уља
270 г брашна
1/2 кесице прашка за пециво
400-500 г вишања
мало прах шећера за посипање колача
ванилин шећер
Припрема:
Миксером умутите беланца у чврст снег, постепено додајте шећер и наставите још мало да мутите. Додајте жуманца, па их умешајте полако, шпатулом. Убацуте и остале састојке (јогурт, уље, брашно и прашак за пециво) и полако их сједините са беланцима. Тесто сипајте у подмазан и брашном посут плех и преко њега ставите вишње мало оцеђене од сока (свеже, из замрзивача или из компота).
Пеците у загрејаној рерни на 200 степени, док лепо не порумени. Охлађени колач поспите шећером у праху, помешаним са ванилин шећером и исеците на коцке.