Туршија је традиционални балкански рецепт који подразумева кисели краставац, паприку, купус и друго поврће укисељено у сирће, со и зачине, а ми вам доносимо најбољи рецепт.
Туршија важи за драгуљ зимнице. Осим што је преукусна, идеална је салата уз било које јело. Битно је да је поврће неоштећено и свеже, да је добро сложено, да је набијено и да нема много простора и ваздуха. Представљамо вам рецепт за туршију коју ћете лако направити.
1 кг краставаца или разног поврћа по избору, као што су паприке, шаргарепе, карфиол, лук, итд.
1,5 л воде
250 мл сирћета
3 кашике соли
2 кашичице шећера
5-6 зрна бибера
2-3 ловорова листа
3-4 чена белог лука
1-2 свеже љуте папричице
Припрема:
Поврће припремите тако да га оперете и очистите. Краставце оперите и одсеците крајеве, а веће поврће насеците на комаде који ће одговарати тегли у којој ћете чувати туршију. По жељи, можете поврће исећи на штапиће, кругове или колутове.
У великој шерпи, прокувајте воду и додајте со и шећер. Кувајте док се со и шећер потпуно не растопе. Онда додајте сирће и промешајте.
У стерилисане стаклене тегле ставите по неколико зрна бибера, ловоров лист, и ако желите, неколико ченова белог лука и сецкане љуте папричице.
Поврће сложите у тегле. Припазите да тегле нису напуњене до врха, оставите мало простора на врху.
Прелијте киселом мешавином преко поврћа у теглама. Припазите да поврће буде потпуно прекривено течношћу. Затворите тегле поклопцима и оставите да се охладе на собној температури.
Охлађене тегле можете чувати у фрижидеру најмање недељу дана пре него што почнете да их конзумирате. Што дуже стоје, то ће укуси боље проживети и постаће све бољи.
(Информер)