Хлеб једноставно није здрав, то већ и врапци знају, али постоје људи који без њега не могу ни да замисле оброк. У том случају постоји здраво решење.
Са здравствене перспективе, нема доброг разлога да једете хлеб – осим ако не пратите рецепт кардиолога Стивена Гундрија, пише метрополитан.си.
Према кардиологу из Небраске, постоји само једна врста хлеба коју заиста можете јести без осећаја кривице. И нимало нас не чуди што овај хлеб уопште не садржи житарице.
Гундри га у својој књизи "Тхе Плант Парадоx" назива "скоро хлебом" и не садржи соју, квасац или глутен.
Од чега је најздравији хлеб?
Беланца, бадемово брашно, кокосово уље, кокосово брашно, брашно од слатког кромпира, брашно од лешника, бадемов путер и још неколико ствари.
По његовом рецепту, један комад има 90 калорија, а наравно и Гундри је покренуо производњу, тако да у књизи не открива цео рецепт.
Али пошто је сам рекао да је инспирацију за хлеб добио из палео дијете, која обилује рецептима хлеба са сличним састојцима, и ви можете направити своју верзију здравог "скоро хлеба". Изабрали смо једну од најпопуларнијих на интернету тренутно, а ви можете истражити варијације на ову тему.
Потребно је:
- две шоље бадемовог брашна
- трећина шоље и кашика млевеног лана
- кашичица целих ланених семена
- пола кашичице соли
- кашичица соде бикарбоне
- пола шоље супе
- шест мањих кашика путера (чајне кашике)
- четири јаја
- кашичица јабуковог сирћета
- пола шоље грчког јогурта
Припрема:
Помешајте све састојке у праху и лан у великој посуди. Растопите путер у шерпи и оставите да се охлади пет минута. Отопљени путер помешајте с јајима, сирћетом и јогуртом.
Помоћу гумене лопатице нежно мешајте мокре и суве састојке док не добијете тесто. Пазите да не мешате превише или ће смеса постати превише густа и масна.
Сипајте у плех обложен папиром за печење. По жељи поспите са још мало лана. Пеците на 175 степени око 25 минута. Користите чачкалицу да проверите када је готово. Хлеб оставите да се охлади у рерни, па исеците на танке кришке и послужите.
Да би овај хлеб остао свеж, умотајте га у папирну кесицу или убрусе и ставите у херметички затворену кесу.
Једина мана овог хлеба што сви састојци и нису баш јефтини, али направите га да вам траје неколико дана.
(Супер жена)