Време је за спремање зимнице
Џем од јабука никада није био једноставнији – без прскања, без стајања поред шпорета и непрестаног мешања. Ова метода у рерни даје савршено густ џем, богате боје и сјајног укуса. Посебно је практична јер све урадите унапред, убаците у рерну и пустите да се лагано крчка.
Састојци:
- 1 кг јабука
- 600 г шећера
Припрема:
Припрема јабука
Оперите јабуке, очистите од семенки и насецкајте на коцкице или крупније кришке.
Додавање шећера
Ставите их у ватросталну посуду или дубок плех и поспите шећером. Промешајте да се шећер равномерно распореди, па оставите 15 минута да јабуке пусте сок.
Печење у рерни
Убаците у рерну загрејану на 180°Ц и пеците око 30 минута, док јабуке не омекшају. Смањите температуру на 150°Ц и наставите да печете још 1,5–2 сата, повремено промешајте.
Завршавање и паковање
Када џем постане густ и тамне, вишњасте боје, извадите га из рерне и уситните по жељи (штапним миксером или виљушком). Сипајте врућ џем у стерилне тегле, затворите и окрените наопако да се добро вакумира.
(Ствар укуса)