Сарма је српско традиционално јело које је незаобилазно празничној трпези
У смесу за сарму увек додајте нешто сувог меса, сарма ће добити финији укус, али ипак морате да пазите да због сувог меса не буде прежестока. Пре него што ставите суво месо у сарму обавезно га прокувајте. Веома је битно да кисели купус пре припреме исперете како сарма не би била прежестока.
Састојци:
700 грама свињског млевеног меса (од плећке)
1 главица киселог купуса
100 грама сланине
100 грама пиринча
пола главице лука
2 чена белог лука
1 кашичица црвене паприке у праху
1 ловоров лист
со
Када све припремите и продинстате лук, промешајте све састојке. Тада можете да почнете са мотањем сарми.
Узмите део смесе, обликујте га и положите у лист купуса.
Месо нежно заролајте у купус и на крају пресавите рубове, како би смеса за време кувања остала унутар листа.
На дно лонца, пре слагања сарми, ставите кожу од сланине. Тако ћете спречити да сарма загори.
Након коже од сланине ставите део исецкајте купус, на који ћете слагати сарме.
Када искористите целу смесу и напуните лонац сармама на врх ставите остатак исецканог купуса.
Сарме сада можете да ставите да се кувају око сат и по.
На крају можете 'запржити' сарму с мало брашна и црвене паприке или лаганијом варијантом с пиреом од парадајза.
БОНУС ВИДЕО