· · Коментари: 0

ТУРШИЈА - зимски лек за многе болести: ЧИСТИ ЦРЕВА и снижава холестерол

Научници сматрају да туршија још снажније може смањити опасност од настанка карцинома, нарочито дебелог црева

1634296378_zimnica.jpg
Фото: Депозит

игурно сте много пута чули колико је здраво конзумирати ферментисане намирнице настале природним врењем.Оне садрже пробиотичке културе које чине многобројне врсте бактерија.

Те добре бактерије природно настањују наша црева и чине цревну микрофлору. Сви ти микроорганизми изузетно су важни за здравље пробавног система, али и читавога организма.

Како су у цревима присутне и лоше бактерије, гљивице и остали патогени микроорганизми, они се у одређеним околностима могу размножити и лоше утицати на ваше здравље.

Ферментисане намирнице и пробиотичке културе тада могу бити од велике користи за лечење болести које изазивају штетни микроорганизми.

Откако знамо за себе, наше баке су нам у хладним месецима припремале туршију. У правом смислу те речи, туршија значи кисељење поврћа или укисељено поврће. Овај вид припреме хране обезбеђује унос нутритивно богатих намирница у периоду када нам свеже поврће није доступно. 

Обично се киселе купус, краставци, парадајз, црни лук, паприка, броколи, карфиол, шаргарепа и слично. Туршија се, заиста, може припремити на хиљаду начина, а једино од начина на који је припремате зависи да ли ће и у којој мери туршија бити здрава. 

Туршија у сваком смислу чува ваш организам! 

Ако сте се икада запитали да ли је туршија здрава, знајте да укисељено поврће има значајне предности за ваш организам:

Здрава цревна микрофлора

Као што вероватно знате, нашу цревну флору настањују добре и лоше бактерије. У случају нарушене равнотеже између здравих и нездравих микроорганизама у нашој цревној флори, може доћи до многих здравствених проблема. 

Туршија, као извор ферментисаних намирница, обнавља нарушени баланс бактерија у цревима, подстичући “насељавање” корисних бактерија. На тај начин, штити се и обнавља слузница црева. Укратко, туршија најбрже и најефикасније обнавља нашу цревну флору.

Побољшава имунитет 

Познато је како су пробавни и имунолошки систем повезани. Од имунолошког система зависи наше здравствено стање. Он сложеним механизмима штити тело од штетних микроорганизама и ублажава упалне процесе свих врста. Кисело поврће повећава број ћелија које природно уништавају "уљезе".

Снижава повишен ниво холестерола

Сматра се да се конзумирањем ферментисаних производа смањују и нивои лошег холестерола у крви. До тога долази зато што такве намирнице смањују способност ресорпције холестерола у крв.

Ублажава алергије и кожне тегобе

Није случајна узречица да је кожа огледало здравља. Здрава микрофлора штити црева од токсина и тешких метала. Побољшава апсорпцију нутријената и спречава инфекције и упале. То има позитиван утицај на смањење алергије, акни, екцема и гљивичних инфекција.

Побољшава расположење

Понекад се црева описују као "други мозак". Сматра се да се највећи део серотонина, хормона среће, ствара управо у цревима. Хроничан стрес негативно делује на цревну микрофлору. Стога свакако покушајте да избегнете стрес, а здравље црева заштитите уносом ферментисаних намирница.

                           ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.