· · Коментари: 0
ВИТАМИН Ц

Да ПЕРШУН остане СВЕЖ и до 10 дана - омиљени зачин српских домаћица

У српским кухињама, першун заузима централно место, када је реч о зачинима.

1642073353_cilantro-g9a364a9b6_640.jpg
Фото: Пиксабеј

 

Першун није само ароматична, декоративна, зачинска биљка која ће побољшати укус јелу, већ лековита и храњива биљка која је позната и у природној медицини. Њен нутритивни састав, обиље витамина и минерала чине је свакако посебном.

Можда нисте знали да першун обилује витамином Ц и то у свом природном облику што је јако важно, јер га на тај начин организам најлакше усваја. У поређењу са другим воћем и поврћем које традиционално везујемо за Ц витамин, першун има око 3 пута више овог витамина од лимуна и поморанџе.

Прочитајте још: Започните дан на прави начин: Које НАМИРНИЦЕ не треба јести за ДОРУЧАК?

После кивија и шипка першун је биљка која највише садржи витамина Ц. Посебно је значајно то што нам је доступан, није скуп и има га преко целе године. На 100 грама першуна налази се око 150% дневних потреба витамина Ц. Вишак витамина Ц се врло лако избацује из организма путем мокрења. 

Како да очувамо першун што дуже свежим?

Першун је незгодна биљка за чување, али је једна од омиљених за кување. По мом мишљењу сушени першун губи укус, али га увек можете замрзнути у посудама за лед. Само баците першун у процесор за храну са мало воде да се претвори у пире, а затим га пребаците у посуде за коцкице леда и замрзните. Када вам затреба першун, само га извадите, одмрзните и употребите. 

Ако желите да ваш першун дуже траје у свежем стању, ово је мој предлог како да га чувате. Ова техника одржава ваш першун свеж најмање 10 дана у фрижидеру. Прво, мало одрежите стабљике. Затим напуните стаклену теглу са мало воде, убаците першун.

Затим ставите пластичну кесу на врх и гумом је причврстите за теглу тако да буде сигурна. Ставите у  фрижидер. Замените воду кад постане смеђа. Кад год вам затреба свеж першун, само извадите теглу и користите у складу са тим. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.