Oglas
· · Komentari: 0
VITAMIN C

Da PERŠUN ostane SVEŽ i do 10 dana - omiljeni začin srpskih domaćica

U srpskim kuhinjama, peršun zauzima centralno mesto, kada je reč o začinima.

1642073353_cilantro-g9a364a9b6_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

 

Peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već lekovita i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini. NJen nutritivni sastav, obilje vitamina i minerala čine je svakako posebnom.

Možda niste znali da peršun obiluje vitaminom C i to u svom prirodnom obliku što je jako važno, jer ga na taj način organizam najlakše usvaja. U poređenju sa drugim voćem i povrćem koje tradicionalno vezujemo za C vitamin, peršun ima oko 3 puta više ovog vitamina od limuna i pomorandže.

Pročitajte još: Započnite dan na pravi način: Koje NAMIRNICE ne treba jesti za DORUČAK?

Posle kivija i šipka peršun je biljka koja najviše sadrži vitamina C. Posebno je značajno to što nam je dostupan, nije skup i ima ga preko cele godine. Na 100 grama peršuna nalazi se oko 150% dnevnih potreba vitamina C. Višak vitamina C se vrlo lako izbacuje iz organizma putem mokrenja. 

Kako da očuvamo peršun što duže svežim?

Peršun je nezgodna biljka za čuvanje, ali je jedna od omiljenih za kuvanje. Po mom mišljenju sušeni peršun gubi ukus, ali ga uvek možete zamrznuti u posudama za led. Samo bacite peršun u procesor za hranu sa malo vode da se pretvori u pire, a zatim ga prebacite u posude za kockice leda i zamrznite. Kada vam zatreba peršun, samo ga izvadite, odmrznite i upotrebite. 

Ako želite da vaš peršun duže traje u svežem stanju, ovo je moj predlog kako da ga čuvate. Ova tehnika održava vaš peršun svež najmanje 10 dana u frižideru. Prvo, malo odrežite stabljike. Zatim napunite staklenu teglu sa malo vode, ubacite peršun.

Zatim stavite plastičnu kesu na vrh i gumom je pričvrstite za teglu tako da bude sigurna. Stavite u  frižider. Zamenite vodu kad postane smeđa. Kad god vam zatreba svež peršun, samo izvadite teglu i koristite u skladu sa tim. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas