Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТУЧЊАЦИ ОТКРИВАЈУ: Шта је заправо здравије - уље или маст?

Да ли је здравија свињска маст или уље је питање које се често поставља

1707235285_Foto-mast-i-ulje.jpg
Фото: М. Анђела, Јутјуб принтскрин/ХЕАЛИНГ ХЕРБС
Oglas

Да ли је свињска маст заиста неправедно на дуже била протерана из наших остава и исхране или је то ипак било оправдано?

Дијетолози и нутриционисти имају различите савете када је реч о здравој исхрани, а сви се слажу у једном – ниједна генерализација није добра. И за то је савшен пример свињска маст – која је протерана из наше исхране, а сада често можемо да прочитамо и чујемо да је она здравија од биљних уља.

И шта је ту истина?

Већина рецепата подразумева коришћење неке масноће – од печења до салате. Масноће су неопходне за здравље срца, за функционисање тела, за здравље мозга, али када их бирамо, желимо да будемо сигурни да смо одабрали бољу опцију.

Годинама смо слушали од лекара и нуртициониста да ћемо од белог мрса добити сало, холестерол и бубуљице, а онда су научна истраживања показала да је свињска маст незаслужено и неправдено добила репутацију нездраве.

Супротно популарном веровању, свињска маст заправо може бити здрав додатак вашој исхрани када се конзумира у умереним количинама.

Употреба масти за пржење уместо, рецимо, сунцокретовог уља, могла би да смањи ризик од срчаних болести и рака, кажу британски научници. Истраживање које је спроведено у оквиру Би Би Сијеве емисије „Веруј ми, ја сам лекар“ 2015. доказало је да је свињска маст здравија и да између уља и масти треба да одаберете маст.

У оквиру поменуте емисије група истраживача требало је да одговори на питање „са којим масноћама и уљима је најбоље кувати?“.

Групи добровољаца дали су више врста масти и уља – сунцокретово уље, кукурузно уље, хладно цеђено уље репице, маслиново уље (рафинисано и екстра девичанско), путер и маст – и замолили их да користе у кувању. Од учесника је затражено да сакупе остатке уља након кувања, а они су потом анализирани на „Леицестер Сцхоол оф Пхармацy“ на Универзитету „Де Монтфорт“.

Истраживач Мајкл Мосли објаснио је да се, када се уља и масти загревају приликом пржења или кувања, њихова молекуларна структура мења.

- Долази до оксидације – реагују са кисеоником у ваздуху да би створили алдехиде и липидне пероксиде. На собној температури нешто слично се дешава, мада спорије. Када липиди ужегну, они оксидирају - каже он.

- Сунцокретово и кукурузно уље су у реду све док их не излажете топлоти, попут пржења или кувања - рекао је професор Мартин Грутвелд. - Да имам избор између свињске масти и полинезасићених масти, сваки пут бих користио свињску маст - рекао је.

Иако свињска маст има холестерол, тај холестерол је добар. Свињска маст је богата холестеролом, али њеним конзумирањем регулише се производња холестерола у телу.

Иначе, превише низак ниво холестерола у крви повезан је са већим бројем смртности, депресијом, суицидним и агресивним понашањем и Алцхајмером. Ниво холестерола у масти је заштитник здравља, а не опасност по њега. У 100 г масти налази се 95 мг холестерола.

Иако је нашем телу потребан холестерол, вишак уноса може изазвати висок ЛДЛ (липопротеин ниске густине) у крви, познат и као „лош холестерол“. Висок ниво ЛДЛ може изазвати накупљање липида у крвним судовима, што доводи до срчаних болести и можданог удара, пише хеалтхнеwс.цом.

Предности које нам доноси свињска маст:

После рибљег уља, свињска маст је највећи извор витамина Д.

За динстање и дубоко пржење, свињска маст је идеална јер је неутрална.

Животињске масти повећавају ризик од срчаних обољења, говорила су нека истраживања, али доказано је да је у периоду када је свињска маст била у употреби, стопа ових обољења била врло ниска.

Такође, научници су изнели податак да је до пораста оболелих од „болести савремене цивилизације“, као што су дијабетес и болести срца, дошло када су животињске масти замењене биљним уљима и маргарином.

Бројна истраживања показала су да свињска маст има 33% мање засићених (тзв. лоших) масти од маслаца, двапут више оних „добрих“, мононезасићених и три пута већи удео омега-3 масних киселина. Свињска маст је и одличан извор витамина Б и минерала.

Висока тачка димљења

Свињска маст има високу тачку димљења, што значи да може издржати високе температуре без разлагања и стварања штетних једињења. То га чини одличним избором за пржење и сотирање.

Богата здравим мастима

Свињска маст се првенствено састоји од мононезасићених масти, које се сматрају здравим за срце. Ове масти могу помоћи у смањењу нивоа лошег холестерола и смањењу ризика од срчаних болести када се конзумирају као део уравнотежене дијете.

Природни појачивач укуса

Када се користи у кувању, свињска маст даје јелима богат и пикантан укус. Побољшава укус меса, поврћа, па чак и печених производа, дајући им укусан и пријатан квалитет.

За разлику од других уља, свињска маст има посебан укус који може подићи укус ваших јела. Његова висока тачка димљења осигурава да се ваша храна равномерно кува и задржава природну влагу, што резултира меким и сочним оброцима. Било да пржите или печете, свињска маст је поуздан и укусан избор.

(Цитy Магазин)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas