· · Коментари: 0
ускрс

Традиционалне ускршње БОЈЕ имају ВАЖНО ЗНАЧЕЊЕ: Бела означава СЛАВУ, жута РАДОСТ,а црвена..

Ускрс је обојен ведрим бојама...видимо много ружичасте, љубичасте, жуте и зелене боје! Постоји разлог за то.

1649667424_easter-gc0bd1a5f6_1280.jpg
Пхото:Пиxабаy

Ево правог значења иза ускршњих боја које сви добро познајемо (плус још две "традиционалне" нијансе које би вас могле изненадити).

Ускршње боје су литургијске боје годишњег доба.

Боје које повезујемо са одређеним хришћанским литургијама датирају из средњег века (период средњег века, а не позориште за вечеру). Према Британици, 1198. године, папа Иноц́ентије ИИИ успоставио је низ боја који римокатоличка црква данас користи када је објавио свој Де сацро алтарис мистерио (Мистерија светог олтара).

Папа Иноц́ентије ИИИ је изнео симболику сваке боје у својој расправи, заснивајући их на тумачењима боја и цвећа у старозаветној књизи Песма о Соломону. Симболичке нијансе су традиционално очигледне у одећи римокатоличких свештеника (одећа која се носи у црквеној служби) и усвојена у неколико других хришћанских деноминација, укључујући англиканску и лутеранску цркву.

То укључује боје које данас повезујемо са Ускрсом.

Пхото:Пиxабаy

Бела

У овом контексту, бела означава светлост, чистоту, тријумф, славу и радост. За хришћане се Христово васкрсење трећег дана после распећа слави као радостан догађај. У цркви ћете можда видети белу тканину која прекрива олтар и можда ћете бити инспирисани да поставите хрскави бели столњак за ускршњи недељни ручак, украшен ускршњим љиљанима. То је, наравно, и култна нијанса ускршњег зеца и боја необојеног јајета.

ПРОЋИТАЈТЕ ЈОШ: Будите професионалац за УСКРШЊУ ПОГАЧУ! Задивите своје најближе овим једноставним рецептом!

Љубичаста

Љубичаста нијанса повезана је са покором, понизношћу, меланхолијом и има посебан значај у 40-дневном периоду поста између Пепелнице и Ускрса, према Британици. Такође симболизује унутрашње размишљање, што је велики део поста за оне који посматрају.

Зелена

Ко је знао да је пластична ускршња корпа тако симболична? Зелена означава Светог Духа (трећину Свете Тројице хришћанске вере), наду и сам живот, оличен у бујном зеленилу пролец́ног цветања. Такође се користи у црквеним одеждама на дан Богојављења.

Жута-златна

Било да је краљевско златна или пастелно жута која више одговара сезони, нијанса такође представља радост. То је боја коју повезујемо са самим сунцем, заједно са слатким пилићима.

Розе

Попут беле и жуте, боја прелепог изласка сунца или пуцкетаве бомбоне такође представља радост.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији

Црвена

Црвена је симбол мучеништва, муке Христове (прича о Исусовом хапшењу, суђењу и распец́у) и стварне Христове крви која је проливена на крсту.

Пхото:Пиxабаy

Можда не морате нужно да повезујете црвену са празником, јер је тако... интензивна. Али људима грчког порекла, светло црвено јаје у центру одређене традиционалне посластице може пасти на памет.

ПРОЋИТАЈТЕ ЈОШ:  Мирис детињства: Кифле са џемом спремљене по старинском и омиљеном рецепту (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

Црна

Коначно, црна је повезана са тугом. Зато је упарен са Великим петком, који хришћани посматрају као дан када је Исус Христ умро пре свог поновног рођења.

Ова може бити контроверзана, с обзиром на његово практично одсуство на типичним ускршњим свечаностима.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.