· · Number of comments: 0
recept

Budite profesionalac za USKRŠNJU POGAČU! Zadivite svoje najbliže ovim jednostavnim receptom!

Uskršnja pogača i ofarbana jaja su obavezna dekoracija na trpezi. Metode izrade usrkšnjih jaja su vrlo različite, a krajnji rezultati zadivljujući. Isto važi i za uskršnju pogaču.

1648214471_uskrsnja-pogaca-.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Emily's Kitchen

Uskrs je najveći pravoslavni praznik, koji pada na proleće, u vreme kada priroda ponovo buja, te možete iskoristiti prolećno cveće takođe za ukrašavanje vaše uskršnje trpeze. 

Pročitaj još: POSNE BOLONJEZE: Napravite omiljene špagete i u toku posta!

Ova pogača se lako sprema, a krajnji rezultat izgleda kao da ste pravi majstor u kuhinji! 

Sastojci: 

500g brašna

250ml mleka

2 jaja

25g svežeg kvasca

125g putera

1 kaščica soli

1 kašika šećera 

Za premazivanje pogače: 

1 jaje

1 kašika mleka 

susam

Priprema: 

Razmutiti kvasac sa malo mlakog mleka i šećera i ostaviti da nabubri. U brašno staviti jaja, so, kvasac i mleko, umesiti glatko testo i ostaviti da odstoji oko pola sata, dok se ne udvostruči. Razvući testo oklagijom, premazati rastopljenim puterom i preklopiti kao pismo. Postupak ponoviti 5 puta, dok se ne potroši sav puter. Testo razvući na veličinu 80x15, iseći na 3 trake i napraviti pletenicu. Saviti pletenicu u krug i staviti u tepsiju premazanu puterom i posutu brašnom, pokriti pamučnom krpom i ostaviti na toplom mestu oko pola sata. Premazati žumancem i mlekom, pa posuti susamom. Zatim pogaču pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni na oko 10 minuta. Potom smanjiti temperaturu na 180 stepeni i nastaviti sa pečenjem dok pogača ne porumeni. Gotovu pogaču prekriti pamučnom krpom, ostaviti da malo odstoji i poslužiti. Prijatno! 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.