Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
марс на планети земљи

Ако вам пут на Марс изгледа немогуће, ближи је него што мислите: Спавајте у МАРСОВСКИМ КУПОЛАМА у НЕСТВАРНОМ ПЕЈЗАЖУ у Јордану (ФОТО/ВИДЕО)

Марсовске куполе су шатори налик на свемирске бродове у кампу Сан Сити у Вади Руму, највећој пустињи у Јордану

1652439274_vadirum.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

 „Огроман, ођекујући и налик Богу“. Тако је ТЕ Лоренс, британски археолог и војни официр који је инспирисао филм из 1962. године „Лоренс од Арабије “, описао Вади Рум.

Прочитајте још: Ствари које доказују да је ЈАПАН земља са ДРУГЕ ПЛАНЕТЕ! Тоалети су провидни, сладолед златан, а погледајте како изгледа храна у болницама! (ФОТО)

Док се приближавате планинама завејаним ветром које жестоко вире из изгорелог наранџастог песка у највећој пустињи Јордана, лако је схватити на шта је овај археолог мислио. Овде је пејзаж као нешто из другог света.
Стога можда и није изненађење што је хотел у Вади Руму управо отворио драматично марсовско искуство у срцу ове дивљине, које омогућава посетиоцима да се осећају као да су слетели на "Црвену планету." Наравно да је ово место посетило доста познатих људи међу којима је и Илон Маск, који има жељу да колонизује праву планету Марс. Он је са одушевљењем поделио фотографије свог искуства са овог места на друштвеним мрежама:

Пустињски доживљај

Управо је филм Ридлија Скота "Марсовац" номинован за Оскара из 2015. дао инспирацију за 20 футуристичких купола које су данас сабласно засађене у пустињи у кампу Сан Сити. „Када смо почели да постављамо дизајн, изгледало је као да је пејзаж око купола са огромном пустињом преузет директно из филма“, каже генерални директор и власник кампа, Султан Ал-Навафлех. "Мислили смо онда у том моменту - уместо да идемо на Марс, људи из целог света могу доћи да га виде овде, у Вади Руму."

Камп Сун Сити

Марсовске куполе су шатори налик свемирском броду са стакленим зидовима који посетиоцима пружају панорамски поглед на пустињу и околне планине. Израђене по мери у Немачкој, куполе покривају 40 квадратних метара и у њима могу да спавају до четири особе. Свака има купатило, клима уређај (луксуз који обично није обезбеђен камперима Вади Рума) и личну терасу. Боравак за једну ноћ, укључујући доручак и вечеру, кошта око 300 евра, иако цена варира у односу на сезону и посећеност. 

Ал-Навафлех је одувек био зависник од путовања. Након што је радио као туристички водич, отворио је сопствену туристичку агенцију у Аману, пре него што је основао Сан Сити камп. У пустињи је видео празнину на тржишту. Док би многи туристи посетили Вади Рум као једнодневни излет из Петре, на пример, Ал-Навафлех каже да боравак у пустињи преко ноћи није био уобичајен, јер је недостајао удобан смештај.

Тренутно, Вади Рум има отприлике 162 шаторских кампова, углавном у власништву локалних бедуина, група номадских арапских људи који живе у пустињи. Само пет од њих сервисира као хотел, укључујући Сан Сити камп.
Када је камповао у пустињи, Ал-Навафлехов 17-годишњи син, Јазан, пожалио се да га узнемиравају инсекти. Рекао је свом оцу: „Мора да постоји начин да уживате у овом задивљујућем погледу у удобности." Са Марсовим куполама, Ал-Навафлех каже да људи немају само луксуз, већ могу да искусе и најбољи део Вади Рума - његово сјајно ноћно звездано небо. „Желим да моји гости виде лепоту природе ноћу у Вади Руму“, каже он. "Звезде су невероватне. Тишина у пустињи, то је једноставно очаравајуће." Баш зато су све куполе направљене од стакла, како би пружиле гостима овај спектакуларан призор.  Овако куполе изгледају изнутра: 

Ал-Навафлех каже да су куполе магично трансформисале искуство Вади Рума. Он је у разговорима са владама Саудијске Арабије и Омана о успостављању сличног кампа у њиховим пустињама.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas