Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ СТЕ НЕКАДА ВИДЕЛИ ОВАКАВ КАЊОН? Невероватна природа краси ОВУ ПЛАНИНУ У СРБИЈИ (ФОТО)

Нови национални парк Србије крије неке од најлепших природних дестинација

1674133732_shutterstock_2212807645-stara-planina-kanjn-naslov.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Већина нас и не зна какве све природне лепоте постоје у нашој земљи. Некада више гледамо шта следеће да обиђемо у Европи, а последњи на листи су нам драгуљи који су нам на дохват руке.

Једно од неистражених чуда природе су Росомачки лонци, кањон истоимене реке на Старој планини. Налази се у близини села Славиња, удаљеног око 30 км од Пирота. Како бисте из села стигли до кањона, најбоље је да пратите ток речице.

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још: ОВО СЕЛО СЕ ДОДИРУЈЕ СА ОБЛАЦИМА: Прошетајте ''највишим'' местом у Европи, које подсећа на бајку (ФОТО)

Ово чудо природе, кањон Росомаче створила је река, дубећи и обликујући слојевите кречњачке стене у којима се могу видети остаци изумрлих морских организама. Кретањем реке настале су стрме литице са удубљењима у облику вирова, који подсећају на лонце. Тако је кањон и добио име Росомачки лонци, а мештани га зову још и Росомачко грло, Славињски лонци. Широк је до пет метара, дуг око 500 м, а литице достижу и 70 метара увис.
Најбољи начин да истражите кањон је са реке, али имајте на уму да је она увек хладна. Температура Росомаче је током целе године између пет и шест степени и тешко јој је прићи због изузетно стрмих литица.
Кад сте већ на Старој планини, не би требало да пропустите да обиђете неки од њених прелепих водопада.

Фото: Схуттерстоцк

Прочитајте још: РАЈСКИ ПРИЗОРИ: До краја октобра можете уживати на НАЈЛЕПШИМ ПЛАЖАМА ТУРСКЕ РИВИЈЕРЕ (ФОТО)

Најпознатији и најприступачнији је Тупавица, у близини села Дојкинци који се налази на 1.050 метара надморске висине. Бистра планинска вода пада с висине од око 15 метара преко црвених стена.

Најбоље време за посету је пролеће и јесен, јер током лета водопад зна да пресуши. Свакако, природа Старе планине је нестварно лепа, па је популарна за туристе током целе године.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas