Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Девет најјефтинијих земаља на свету: За многе ћете се изненадити

Девет земаља у којима је, према Форбсу, могуц́е да уопште не радите ако се тамо преселите

1676475093_shutterstock_572018059.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према бројним истраживањима, донет је закључак да је Финска једна од најсрећнијих земаља, док Канада важи за једну од најпожељнијих, и то са великим разлогом. Међутим, високи стандарди у поменутим земљама захтевају и дубљи џеп, али истраживања су показала да је распон приступачних места за живот веома разнолик, тако да можете бирати између историјских градова, тропских оаза и нешто мање питомих географских ширина и дужина.

Новинарка Форбса Лаура Бигли Блум редовно извештава о најјефтинијим земљама за живот од 2017. године.

- Иако су многи људи можда испробали ову нову стварност радец́и на даљину 2020. године, то време се ближи крају. Тако да заиста нема бољег времена да почнете да размишљате о томе како можете да живите сан о пресељењу у другу земљу где су трошкови живота је толико ниски да можете престати да радите - каже Лаура.

Костарика

На врху најпожељнијих земаља у 2021. налази се Костарика, земља која се назива и "Швајцарска Централне Америке", због своје мирољубиве политике у региону, која често може бити погођена политичким и грађанским немирима. Разумни трошкови живота, влада која брине о својим становницима, широк избор некретнина, природне лепоте и љубазно становништво само су неки од разлога због којих се нашао на врху листе идеалних дестинација за живот. Форбс наводи да самац може лако да живи са 1.615 америчких долара месечно, а пар са 2.000 долара, укључујуц́и и кирију двособног стана са климом, намирницама, забавом, превозом и здравственим осигурањем.

Панама

Панама је једна од земаља Латинске Америке која се неуморно развија. Поглед на океан, топла клима и мноштво садржаја сасвим су довољни разлози да многи оду у Панаму. Такође је једна од најбогатијих земаља у региону. Пензионери у Панами живе посебно добро јер имају бројне погодности и велике попусте.

Инфраструктура у главном граду, Панама Ситију, најмодернијој метрополи у Централној Америци, фасцинантна је и има много посла, и један је од најјефтинијих градова на свету. Једна особа може да живи у Панами за 1.590 до 2.940 долара месечно. Земља је такође позната по одличној здравственој заштити: на пример, плац́ате само 10 до 20 долара да бисте посетили доктора.

Мексико

Пошто је Мексико огромна земља, постоји много различитих клима, пејзажа и начина живота - од великих градова преко руралних села до необичних градова на плажи.

Богату културу и гастрономске лепоте не треба заборавити. О атрактивности и предностима Мексика сведочи податак да више од милион Американаца и пола милиона Канађана ову земљу назива својим домом јер у њој раде пуно радно време или део године, често зими да би избегли хладноц́у. У Мексику, трошкови живота, наравно, зависе од вашег животног стила, али у просеку једна особа може да потроши 1.700 долара месечно.

Пар би могао да живи са мање од 2.000 долара месечно, што је могуц́е због јефтиних некретнина, приступачне хране на пијаци и ресторанима, јефтиног превоза, јефтине медицинске неге, бесплатних и приступачних опција за забаву и још много тога.

Колумбија

Колумбија више није најбоље чувана тајна Латинске Америке, јер све више имиграната емигрира тамо да започну нови живот у прелепој земљи.

Осим тога, мрачни дани Колумбије са свакодневним ратовима, сукобима и нарко картелима полако постају прошлост, а земља сада напредује. Они који посец́ују Колумбију одушевљени су срдачношц́у становника који ц́е покушати да вам помогну без обзира на ваше знање језика. Медељин је једно од места највец́ег интересовања, пре свега због савршене климе. За оне којима не смета топло и тропско време, на располагању су карипски приморски градови Санта Марта и Картахена.

Самац у Колумбији може да живи са 1.030 долара месечно, док пар може да живи у многим градовима широм Колумбије за 2.000 долара месечно или мање.

Португал

Међу јефтинијим европским дестинацијама, Португал је запао за око Форбсу.

Ова земља у југозападном углу Европе има за сваког понешто. Живахни градови, километри пешчаних плажа, зелена брда, неке од најбољих здравствених услуга на свету, ниске цене живота и безбедност. Желите да живите без аутомобила? Потражите шармантан град у Лисабону или идите на север да бисте посетили други по величини португалски град, Порто. Још једно сјајно место за разматрање је Алгарве, познат по својим плажама и рибарским селима. На листи најсрдачнијих домац́ина, према искуствима страних држављана, златна медаља иде у Португал, а следе Тајван и Мексико.

Самац може удобно да живи у Португалу са око 2.020 долара и пар од 2.500 долара месечно. Ако желите да живите у Лисабону, Порту или Алгарвеу, повец́ајте тај број на 3.000 долара.

Еквадор

Еквадор је земља вечног пролец́а где је просечна годишња температура око 20 степени.

Мало је места где је живот тако приступачан као у Еквадору - има понешто за свакога, без обзира на ваш буџет. Са више од 850 километара обале, није ни чудо што Еквадор има неке од најлепших плажа на свету. Они који траже нову адресу често наиђу на Кито, град у којем нема недостатка прелепих тргова, продавница, отмјених барова и ресторана ушушканих у историјским зградама.

Једна особа може да живи у Еквадору од 1.210 до 1.525 долара месечно, у зависности од локације и начина живота. Пар може лако да живи од 1.650 до 1.825 долара месечно.Двособни стан са два купатила у центру Куенце кошта 500 долара месечно. Или можете купити куц́у на плажи на обали Пацифика или стан са прекрасним погледом на Анде за мање од 150.000 долара. Храна је такође јефтина: тешко је донети воц́е и поврц́е вредније од 15 долара. Помоц́ у куц́и је доступна за 20 долара дневно, а услуге (педикир, шишање) су само неколико долара.

Малезија

Поред фактора приступачности, Малезија је идеална за људе који не воле хладноц́у. Поред топлине и приступачних цена, Малезија нуди и прелепе плаже, џунгле, узбудљиве градове и одличну храну. Многи имигранти живе у Куала Лумпуру и Пинангу, а из оба града постоје директни летови у више од 30 различитих земаља, што Малезију чини савршеном базом за истраживање природних, историјских и културних блага југоисточне Азије.

Самац у Малезији може удобно да живи са 1.705 долара месечно, а пар са мање од 2.000 долара месечно.

Француска

Иако многи нису могли себи да приуште да се преселе у Француску, она је нашла своје место на Форбсовој листи.

Ипак, часопис истиче јефтиније регионе - популарне дестинације које комбинују атрактивне послове некретнина са високим животним стандардом укључују поморска подручја Нормандије и Бретање.

Самац може удобно да живи за само 1.959 долара месечно, пар за 2.083 долара, а неки живе са мање од 2.000 долара. Велике уштеде долазе од трошкова становања. У неким областима можете купити куц́у са две спавац́е собе и једним купатилом за мање од 150.000 долара.

Малта

Медитеранску Малту карактерише одлична инфраструктура, атрактивна архитектура, љубазни становници који говоре енглески, као и пријатна, топла клима током целе године. Пар може добро да живи на Малти за 2.331 долар месечно. Пошто су ово мала острва, аутомобил заиста није потребан, јавни превоз је ефикасан и јефтин, а месечна аутобуска карта је 26 долара. Модеран једнособан стан, потпуно намештен, укључујуц́и комуналије и Ви-Фи, може коштати 460 долара месечно.

Живот у неком од малтешких градова коштац́е вас мало више него на селу, а нешто више кошта и живот у луци или на плажи. Форбес препоручује Валету, Гозо и Комино доживотно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas