· · Коментари: 2
ПУТОВАЊА

Комшије нуде невероватне повољности за српске туристе: На 4 сата од Београда рај за грађане Србије (ВИДЕО)

Уколико не знате где ћете за ускршње празнике идите у земљу која нашим туристима не тражи ПЦР тест, не наплаћује путарину и паркинг колима са српском регистрацијом.

1617783557_MAKEDONIJAsveti-jovan-kaneo.jpg
Фото: Пиксабеј

И то није све! Српски туристи неће плаћати ни улазе у музеје, а добиће попуст и за ноћење у хотелима. Где то има?

Прочитајте још: Грчка против Турске: Једни нуде море, а други вакцинисане конобаре

После прошлонедељне објаве Зорана Заева, премијера Републике Северне Македоније, да ће, у знак захвалности за донације вакцин,а против короне, бити омогућен бесплатна путарина српским возачи, стижу нови попусти!

Заев понудио бесплатну путарину, а Јаневски улазнице за музеје и паркинг.

Додатни предлог поднео је Љупчо Јаневски, директор Агенције за промоцију туризма, који је упутио позит туристичким радницима и хотелијерскомс ектору да омогуће низ бенефиција и попуста за српске туристе ове године. Јаневски је предложио и да улазнице за све музеје, као и паркинг,  услуге у свим градовима Северне Македоније ове године буду бесплатне за грађане Србије. Он је предложио и попусте у хотелима и ресторанима широм држае као и брз прелаз преко граничног прелаза.

Осам места која сваки српски туриста треба да види у Северној Македонији:

1. Душанов мост

Добро је позанто да је српски краљ Душан проглашен за цара у Серу, а крунисан у Скопљу. На Васкрс 16. априла 1346. године Душана је крунисао први српски патријарх Јоаникије у Скопљу.

Душан је крунисан за цара на Ускрс.

Прочитајте још: САЗНАЈЕМО: Сви запослени у туризму ће морати да буду вакцинисани?

2. Црква Светог Спаса

Средњoвековна задужбина српског цара Душана налази се близу Каменог, односно Душановог моста. Њу су у 19. веку преотели Грци од Срба и држали је неколико деценија. Избијале су честе свађе и скопски Срби су изградили нову цркву и мењали се са Грцима за предачку. Сама црква је мала "неугледна", ниска и без звоника, али иконостас је чудо од дрвореза". На сред цркве се налазила камена плоча са грбом цара Душана, коју су Грци оштетили.

Плошад где је био Официрски дом Фото: Пиксабеј

Свети Јоаким у Скопљу
У Карловачком летопису пише да је 1305. године краљ Милутин изградио цркву и посветио је Светом Јоакиму. У овом манастиру се пре битке код Велбужда 1330. године помолио српски Свети краљ Стефан Дечански. И цркву Светог Ђорђа у Старом Нагоричану је обновио краљ Милутин.

3. Манастир Лесново

У селу Лесново у Злетову, војвода Јован Оливер је на месту старије цркве подигао манастир у част Светог Архангела Михаилу и пустињаку Св. Гаврилу Лесновском 1341. године. Манастир је одлуком цара Душана уздигнут на степен Злетовске епархије.

У манастиру је портрет цара Душана.

У једном од најлепших фрескописа истичу се ктиторски портрет Јована Оливера и породични портрети деспота Јована Оливера и цара Душана. Раскошни иконостас у дуборезу, рад је Петра Филиповића Гаркате.

Прочитајте још: ШТА СРБИН ГУГЛА? Претражују ИТАЛИЈУ, али у 2021. години САЊАЈУ да отпутују на ОВУ ДЕСТИНАЦИЈУ

Кајмакчалан
Кајмакчалан је највиши врх планине Ниџе са 2.521 m надморске висине. Ту је било поприште најжешћих борби на Солунском фронту током Првог светског рата 1918. године. На њему је подигнута спомен капела где је урна у којој се налази(ло) срце доктора Арчибалда Рајса. Јужно од капеле је костурница српских војника.

4. Официрски дом

У Скопљу била је најлепша грађевина у центру града, која је постојала од 1929. до 1963. године. Аутор пројекта био је архитекта Василиј Фјодорович фон Баумгартен, руски емигрант, а оштећена је током земљотреса и намерно срушена уместо да буде обновљена. Налазила се на данашњем галвном плоштаду, близу Каменог моста.

Филиповићева Железничка станица била је најлепша на Балкану.

5. Стара железничка станица

Архитекта Велимир Гавриловић победио је на конкурсу и Железничка станица у Скопљу је отворена 1940. године. железнички саобраћај је уведен у Македонију  1873. године, а Банска управа је решила да изгради нову граду како би га унапредила. Када је станица завршена била је најлепша на Балкану са подземним пролазима и раскошним холом. Оштећена је током земљотреса и претворена у музеј.

Прочитајте још: Највећи број наших туриста протекле године летовао је у ОВОЈ ЗЕМЉИ, а 2021. се спрема СПЕКТАКЛ (ВИДЕО)

6. Зебрњак

Споменик на Зебрњаку монументално је дело београдског архитекте Момира Коруновића. Налази се у Кумановској равници. Ту су остаци спомен-костурнице, подигнуте у славу погинулим ратницима у Кумановској бици 1912. године. Унутрашњост је била украшена фрескама сликара Живорада Настасијевића. Маја 1942. године бугарска војска је срушила две трећине ове грандиозне светиње која говори о најславнијој бици у Првом балакнском рату

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.