Oglas
· · Komentari: 2
PUTOVANJA

Komšije nude neverovatne povoljnosti za srpske turiste: Na 4 sata od Beograda raj za građane Srbije (VIDEO)

Ukoliko ne znate gde ćete za uskršnje praznike idite u zemlju koja našim turistima ne traži PCR test, ne naplaćuje putarinu i parking kolima sa srpskom registracijom.

1617783557_MAKEDONIJAsveti-jovan-kaneo.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

I to nije sve! Srpski turisti neće plaćati ni ulaze u muzeje, a dobiće popust i za noćenje u hotelima. Gde to ima?

Pročitajte još: Grčka protiv Turske: Jedni nude more, a drugi vakcinisane konobare

Posle prošlonedeljne objave Zorana Zaeva, premijera Republike Severne Makedonije, da će, u znak zahvalnosti za donacije vakcin,a protiv korone, biti omogućen besplatna putarina srpskim vozači, stižu novi popusti!

Zaev ponudio besplatnu putarinu, a Janevski ulaznice za muzeje i parking.

Dodatni predlog podneo je LJupčo Janevski, direktor Agencije za promociju turizma, koji je uputio pozit turističkim radnicima i hotelijerskoms ektoru da omoguće niz beneficija i popusta za srpske turiste ove godine. Janevski je predložio i da ulaznice za sve muzeje, kao i parking,  usluge u svim gradovima Severne Makedonije ove godine budu besplatne za građane Srbije. On je predložio i popuste u hotelima i restoranima širom držae kao i brz prelaz preko graničnog prelaza.

Osam mesta koja svaki srpski turista treba da vidi u Severnoj Makedoniji:

1. Dušanov most

Dobro je pozanto da je srpski kralj Dušan proglašen za cara u Seru, a krunisan u Skoplju. Na Vaskrs 16. aprila 1346. godine Dušana je krunisao prvi srpski patrijarh Joanikije u Skoplju.

Dušan je krunisan za cara na Uskrs.

Pročitajte još: SAZNAJEMO: Svi zaposleni u turizmu će morati da budu vakcinisani?

2. Crkva Svetog Spasa

Srednjovekovna zadužbina srpskog cara Dušana nalazi se blizu Kamenog, odnosno Dušanovog mosta. NJu su u 19. veku preoteli Grci od Srba i držali je nekoliko decenija. Izbijale su česte svađe i skopski Srbi su izgradili novu crkvu i menjali se sa Grcima za predačku. Sama crkva je mala "neugledna", niska i bez zvonika, ali ikonostas je čudo od drvoreza". Na sred crkve se nalazila kamena ploča sa grbom cara Dušana, koju su Grci oštetili.

Plošad gde je bio Oficirski dom Foto: Piksabej

Sveti Joakim u Skoplju
U Karlovačkom letopisu piše da je 1305. godine kralj Milutin izgradio crkvu i posvetio je Svetom Joakimu. U ovom manastiru se pre bitke kod Velbužda 1330. godine pomolio srpski Sveti kralj Stefan Dečanski. I crkvu Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu je obnovio kralj Milutin.

3. Manastir Lesnovo

U selu Lesnovo u Zletovu, vojvoda Jovan Oliver je na mestu starije crkve podigao manastir u čast Svetog Arhangela Mihailu i pustinjaku Sv. Gavrilu Lesnovskom 1341. godine. Manastir je odlukom cara Dušana uzdignut na stepen Zletovske eparhije.

U manastiru je portret cara Dušana.

U jednom od najlepših freskopisa ističu se ktitorski portret Jovana Olivera i porodični portreti despota Jovana Olivera i cara Dušana. Raskošni ikonostas u duborezu, rad je Petra Filipovića Garkate.

Pročitajte još: ŠTA SRBIN GUGLA? Pretražuju ITALIJU, ali u 2021. godini SANJAJU da otputuju na OVU DESTINACIJU

Kajmakčalan
Kajmakčalan je najviši vrh planine Nidže sa 2.521 m nadmorske visine. Tu je bilo poprište najžešćih borbi na Solunskom frontu tokom Prvog svetskog rata 1918. godine. Na njemu je podignuta spomen kapela gde je urna u kojoj se nalazi(lo) srce doktora Arčibalda Rajsa. Južno od kapele je kosturnica srpskih vojnika.

4. Oficirski dom

U Skoplju bila je najlepša građevina u centru grada, koja je postojala od 1929. do 1963. godine. Autor projekta bio je arhitekta Vasilij Fjodorovič fon Baumgarten, ruski emigrant, a oštećena je tokom zemljotresa i namerno srušena umesto da bude obnovljena. Nalazila se na današnjem galvnom ploštadu, blizu Kamenog mosta.

Filipovićeva Železnička stanica bila je najlepša na Balkanu.

5. Stara železnička stanica

Arhitekta Velimir Gavrilović pobedio je na konkursu i Železnička stanica u Skoplju je otvorena 1940. godine. železnički saobraćaj je uveden u Makedoniju  1873. godine, a Banska uprava je rešila da izgradi novu gradu kako bi ga unapredila. Kada je stanica završena bila je najlepša na Balkanu sa podzemnim prolazima i raskošnim holom. Oštećena je tokom zemljotresa i pretvorena u muzej.

Pročitajte još: Najveći broj naših turista protekle godine letovao je u OVOJ ZEMLJI, a 2021. se sprema SPEKTAKL (VIDEO)

6. Zebrnjak

Spomenik na Zebrnjaku monumentalno je delo beogradskog arhitekte Momira Korunovića. Nalazi se u Kumanovskoj ravnici. Tu su ostaci spomen-kosturnice, podignute u slavu poginulim ratnicima u Kumanovskoj bici 1912. godine. Unutrašnjost je bila ukrašena freskama slikara Živorada Nastasijevića. Maja 1942. godine bugarska vojska je srušila dve trećine ove grandiozne svetinje koja govori o najslavnijoj bici u Prvom balaknskom ratu

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas