Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљива дестинација

ОВО ЈЕ ДРАГУЉ ФРАНЦУСКЕ: Завирите међу мистичне зидове историјског острва Мон-Сен-Мишел!

Једно од најпосећенијих места у Француској, Мон-Сен-Мишел прима око 2,5 милиона туриста годишње. А ко не би желео да доживи ово култно острво, са више од хиљаду година историје?

1647886943_mont-saint-michel-g201f00ceb_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Магично острво на чијем се врху налази опатија која пркоси гравитацији, Мон-Сен-Мишел и његов залив спадају међу најзанимљивије знаменитости Француске. Вековима једно од главних ходочасних дестинација у Европи, ово свето острво је сада УНЕСЦО-ова светска баштина, као и његов залив који одузима дах.

Прочитајте још: Српски туристи јуре у Санкт Петербург због Достојевског, а најбројнији су на рути СРЕБРНА огрлица

Мон-Сен-Мишел је једна од најнезаборавнијих знаменитости у Европи. Овај град је смештен у очаравајућем заливу који деле Нормандија и Бретања. Прича о томе како је ово брдо постало велико хришћанско ходочасничко место датира још из 8. века, када је Обер, бискуп оближњег града Авранша, тврдио да га је сам Архангел Михаило прислио да изгради цркву на самом врху брда. 

Од 966. надаље, војводе Нормандије, а затим француски краљеви, подржавали су развој велике бенедиктинске опатије на Мон-Сен-Мишелу. Величанствене манастирске зграде додаване су током средњег века, а једно крило које се врти посебно је добило надимак "Чудо". Опатија Мон-Сен-Мишел је постала реномирани центар учења, привлачећи неке од највећих умова у Европи. Бедеми у подножју острва су изграђени да би се енглеске снаге задржале ван. Друге фине зграде нижу се стрмим сеоским улицама, сада претвореним у музеје, ресторане, хотеле и продавнице за данашње туристе.

Залив Мон-Сен-Мишел је био склон "засипању" у последњих неколико векова. Активности које је направио човек, укључујући пољопривреду и изградњу насипа око планине, допринели су овом проблему. Међутим, велики пројекат очувања 2015. године помогао је да се Мон-Сен-Мишел-у врати статус острва. Главна река сада је остављена да тече слободније, тако да се седименти спуштају у море. Некадашњи насип заменио је мост, омогућавајући мору да поново у потпуности окружи то брдо при посебно високим плимама .

Како доћи до Мон-Сен-Мишел-а? 

Паркиралишта за посетиоце премештена су даље у унутрашњост да би се очувао изузетан пејзаж Мон-Сен-Мишела. Паркиралишта су око 2км од брда. Постоје специјални аутобуси који ће вас пребацити до острва. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas