· · Коментари: 0
ТУРИЗАМ

На пола пута између Ваљева и Косјерића налази се БИСЕР СРБИЈЕ: Воденице су биле СИМБОЛ, а сада је остала само ЈЕДНА (ФОТО/ВИДЕО)

Атракција за очи која ће вам испунити душу и натерати вас да седнете, дивите се и - уживате.

Планина Повлен крије једну од српских природних лепота, а лоши путеви и недоступност чине је још већим изазовом за љубитеље бекства из свакодневног окружења.

Прочитајте још: ЧИСТ ГРЧКИ ИЗУМ! Србе овог лета у Грчкој чека ПОТПУНИ ХИТ, а све због КОРОНЕ

Таорска врела су слапови и водопад до којих се може доћи из правца Ваљева или Косјерића. Избијају као Врелски поток из пећине која је заграђена у другој половини 20. века, а онда вода наилази на бигрене каскаде које чине фасцинантне слапове. Мало ниже од слапова, Врелски поток се слива водопадом висине око пет метара у реку Скрапеж.

Фото: М.П.

Прочитајте још: ТУРИСТИ по ЧЕТИРИ пута годишње путују на ИСТО место, ево и ЗАШТО

Пратите путоказ
Раљздаљина од Ваљева је око 38 километара, а треба скренути усред ничега, где ипак постоји путоказ, на отприлике 30. километру. Ту се рачвају три пута, треба кренути крајње левим. Пут јемакадамски, са бројним изазовима, узан, па треба бити посебно опрезан код сусретања и мимоилажења.

Наравно, најатрактивнији је период када је извор богат водом, а то је обично у пролеће, после топљења снега или киша. Недавне падавине крајем јуна напуниле су "резервоаре" врела до максимума, па су они који су их посетили између 25. и 30. јуна имали чисту привилегију да уживају у хуку пуног воденог замаха.

На пола пута између Ваљева и Косјерића, невероватна оаза мира.

Из Ваљева се стиже путем преко манастира Лелић, који наравно такође, вреди обићи. Пут преко Повлена се тешко може назвати саобраћајницом 21. века, тако да они који журе боље да не крећу, јер би могли имати озбиљна оштећења на бројним рупама  и јаругама макадамског пута означеног као 338.

Прочитајте још: Знате ли како се прави охридски бисер? Шкољка нема везе са тим, а тајну знају само ДВЕ ПОРОДИЦЕ

Од села Таор иде се кратко асфалтом низбрдо до моста, који се пређе,а онда се скрене лево ка врелима. Туда могу и аутомобили, али је штета не прошетати. Ако сви крену аутомобилима до врела или близу врела, онда ће се направити велики хаос због узаног пута и недостатка места за паркирање.
Аутомобилима, заправо ту и није место, али многи то не разумеју.

Фото: М.П.
Таорска врела требало би да буду на мапи жеља сваког љубитеља природе у Србији.

Од Косјерића је раздаљина око 20 километара. На путу за Сечу Реку и Варду, скрене се десно код цементаре и прати асфалтни пут који се пење на Повлен. Ко користи навигацију биће му понуђене три варијанте,али најсигурније је да се само прати главни асфалтни пут.

Тај пут у једном моменту постаје макадамски и учини вам се да сте изгубљени.Треба наставити тим путем, јер се ускоро појављује табла која вас упућује десно до Таорских врела. Тим путем стижете до тачке коју смо већ описали, где се код моста скреће, овај пут десно, за врела.

Прочитајте још: Грчки конобари добили НАРЕЂЕЊЕ: Чим дође СРПСКИ ТУРИСТА одмах му донеси ОВО и ЧАСТИ ГА (ВИДЕО)

Некада су овде воденице биле заштитини знак

Некада су воденице биле заштитини знак овог дела Србије, али их више нема. Једна је, на самим врелима, претворена у кафић, где се може лепо сести и одморити са погледом на бучна и хучна врела. За овај пут морате одвојити цео дан и кренути раније. Када се вратите сигурно ће бити богатији за искуство које ћете препричавати и препоручивати пријатељима.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.