Oglas
· · Komentari: 0
OHRID

Znate li kako se pravi ohridski biser? Školjka nema veze sa tim, a tajnu znaju samo DVE PORODICE

Izvanredna priroda prožeta bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem već 1979. godine smešta ga i na UNESCO listu svetskog kulturnog nasleđa.

Depositphotos_60639677_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Osunčan u sjaju bisernog jezera, u senci Samuilovih zidina i snežnih vrhova, sa svedočanstvima kulturnih nadmetanja civilizacija, usiljenim provincijskim životom živi kolevka slovenske pismenosti. 

Ohrid Drevni grad u ogledalu Ohridkog jezera, nalazi se na raskršću pravoslavlja i islama, neistraženih prirodnih lepota i nikada ljubaznijih domaćina. Izvanredna priroda prožeta bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem već 1979. godine smešta ga i na UNESCO listu svetskog kulturnog nasleđa.


Foto: Pixabay

Ohridski biser
Čuveni biser sa Ohrida ne nalazi se u školjkama, kako je to uobičajeno za primorske krajeve. Ohridski biser izrađuje se ručno, od sedefa koji se skida sa krljušti posebne vrste riba, koja živi samo u Ohridskom jezeru. Originalni, večni biser izrađuju samo dve porodice po posebnoj tehnologiji, koja se prenosi na muškog potomka u familiji. Cena bisera kreće se od 15 evra pa naviše, u zavisnosti od slojeva sedefa i teksture.

Oko 170 kilometara južno od Skoplja, nešto više od 600 kilometara od Beograda, preko Preševske doline dok se ne ukaže sunčeva svetlost dok se prelamala o biserne vode Ohridskog jezera.

Sa gornje kapije Samuilove tvrđave pruža se pogled na ceo grad, u kome najstarije građevine datiraju još iz sedmog veka, kada su ključevi bili u rukama Bugarskih vladara.

Pročitajte još: Šta sve možete u Grčkoj sa 5 EVRA?

Kroz kaldrmisane uličice, između tradicionalnih balkansko-orijentalnih kuća sa balkonima i spratovima prostranijim od prizmelja, put vodi do uređene obale jezera. 

Stari grad ima oblik amfiteatra, sa nekoliko desetina pravoslavnih crkava, živopisnim bazarom, hamamom i rojnim radionicama starih zanata među kojima su kujundžinice, radionice duboreza, slikanja vizantijskih ikona, za proizvodnju predmeta od kože i čuvenog makednoskog veza u crvenim i žutim rombovima po ručno tkanom platnu.

Pročitajte još: Zbog Agate Kristi svi idu u Egipat, da li znate ko je kriv što svi vole Istanbul? (Foto/Video)


Foto: Pixabay

LJubazni domaćini dočekaće vas u svakom sokaku, ispred  restorana, kafića, piljarnica, muzeja, tezgi sa suvenirima...

Najzvučnije ime - Bilijana 

Ime Biljana nosi veliki deo ženske populacije grada, ali i restorani, prodavnice, hoteli, butici, poslastičarnice, čak i fast-fud i poljoprivredna apoteka u samom centru grada. Sve po urbanoj legendi, za koju kruže različite priče sa osnovom u Ohridskom jezeru, na kome grad leži. Biserno čisto jezero prostire se na površini od oko  350 metara kvadratnih u kome svetlost dopire u dubinu i do 20 metara. Na jezerom se nadvija skoro 200 pravoslavnih crkava, od kojih posebno mesto zauzima manastir Sveti Naum.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas