· · Коментари: 0
НЕВЕРОВАТНО

Промашене инвестиције Србије данас су туристичке атракције: Знате ли ко има станицу БЕЗ ПРУГЕ и мост БЕЗ РЕКЕ?

Ивањица има зграду железничке станице, али не и пругу. Лозница је четири пута покушавала да изгради пругу, али...

1619597113_Ivanjica.jpg
Ивањица Фото: В. Данилов

Железничка станица се налази у центру Ивањице, одмах преко пута општине, а користи је  Социјалистичка партија Србије. Воз никада није стао на овој станици.

Прочитајте још: Лалољупци су највећи путници, а објашњење је једноставно

Ивањица је изградила зграду у време кад се градила пруга Београд - Бар и требала је ту да прође. Ивањчани су хтели спремнид а је дочекају, али пригу нису дочекали. Нажалост, пруга је, интервенцијом комунистичког политичара Слободана Пенезића Крцуна који је био из Ужица, преусмерена на другу страну.

Да ли је Крцун преусмерио пругу?

Зграда из времена социјализма даље стоји, иако пруга довде никада није дошла!

Веровали или не, али Лозница замало да добије пругу. И то четири пута. Први пут су почели са изградњом 1914. године, али су због Првог светског рата радови прекинути. Други пут 1941. године и опет их је омео рат. Покушали су и 1990. године, али је почео рат у окружењу и санкције, па је нестало пара.

Четири пута су почињали радови, али...

Последњи пут су покушали 1998. године и мештани Јадра,, Рађевине, Подгорине и Азубиковице су се обрадовали, али је почело бомбардовање и новац је отишао за обнову, а не изградњу!

Прочитајте још: Јулија Горјачева зна где је Титов ТАЈНИ ресторан у Москви и шта српски туристи морају да виде

Зрењанин има мост, али не и реку!

 

Фото: С. Пашић

Зрењанин је дуго имао мост који су називали Велики челични мост или једноставно "бечкеречка ћуприја", а налазио се у центру града. Испод моста је текла река траве.

Прочитајте још: Ако имате бркове пријавите се за ТАКМИЧЕЊЕ и победите Вука Караџића! Ово су УСЛОВИ

Пројектован је у бироу Александра Гистава Ајфела, изграђен је 1904. године  да би се лакше прелазило преко Бегеја. Мост није одржаван па је кородирао и градска власт га је исекла и склонила. Ипак, поред је остао други Висећи мост који је спајао Малу Америку са центром града. Овај мост је 1985. године остао на сувом јер је градска власт одлучила да од Бегеја направи три мала језера. Мост је три деценије стајао изнад траве.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.