· · Коментари: 0
ВИКЕНД

Шта видети у Зрењанину: Од моста на сувом до легенарних "Пријатеља"

Уколико размишљате о излету до Зрењанина не пропустите ова места.

1625666035_Trg.jpg
Фото: А. М.

Зрењанин је град дубоке традиције, јер се прве вести о Бечкереку спомињу још у 14. веку. Међутим, данас је то град препун супротности. У шетачкој зони можете видети прелепе зграде у стилу сецесије, али и социјалистичке зграде. Ово је одлично место за излет, нарочито када се одржава нека манифестација.

Прочитајте још: Не чекајте паре од агенција у јануару: Италија и Грчка ДЕКРЕТОМ продужиле рок за враћање новца!

Бегеј Фото: А. М.

Трг Слободе

На Тргу Слободе налази се чувени споменик краљу Петру чије је име град носио.

Зрењанинци су задржали назив по комунисти, нису вратили у Петроград.

Међутим, на референдуму Зрењанинци нису хтели да врате име у Петровград, већ су задржали успомену на комунисту Жарка Зрењанина који је пореклом из Избишта код Делиблатске пешчаре. Трг је некада био поплочан жутим циглама, а сада је комплетно реновиран, а од жутих цигала остали су само украси.

Прочитајте још: Ово место у Србији је свето и ИСПУЊАВА ЖЕЉЕ: А разлог зашто су манастири у њему МАЛИ је ПРЕЛЕП И НЕВЕРОВАТАН! (ФОТО)

Паркинг на Житном тргу и урбана легенда о Ајфеловој ћуприји
На улазу у центар налази се Житни трг и ту је најбоље паркирати ауто. Одатле се Новим пешачким мостом стиже до центра. Ту је била  "Ајфелова ћуприја", некадашњи симбол Зрењанина, подигнута 1904. године. Ајфелова ћуприја је демонтирана 1969. године, због регулисања Бегеја. Од исеченог гвозденог моста остао је сачуван неколико украса.

Стари део града

Краљ Петар и Градска кућа

Иза споменика се налази Градска кућа, лево су Народно позориште "Тоша Јовановић"  и музеј, хотел и галерија. Са десне је катедрала Светог Јована Непомука.

Градска кућа је од 1816. центар Баната

Градска кућа је прелепо барокно здање из 1816. године и данас је административно седиште Баната.

Изложба фотографија Брајана Рашића

Легендарни фотограф највећих музичких звезда Брајан Рашић довео је "Ролингстоунсе", Дејвида Боувија, Мадону, Леди Гагу и остале рокере у Зрењанин. Изложба је у Савременој галерији и пожурите!

Прочитајте још: Ушли смо у НАЈЈЕЗИВИЈУ зграду Србије и ШОКИРАНИ смо оним што смо ВИДЕЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

Народни музеј и Урош Предић

Одмах проед Савремене галерије налази се Народни музеј у који се не плаћа улаз, а обавезно га треба посетити. Поред лепе збирке историје града, посебну пажњу треба обратити на легате и збирку слика Уроша Предића. Чувени сликар је из Орловата, а поред портрета краља Александра и Петра, могу се видети и његов отоман, полица са књигама, радни сто. Ту је и Предићев чувени портрет Михаила Пупина који је, такође, пореклом из околине - из Идвора.

Спортска соба у Народном музеју.

У музеју је једна соба посвећена спортистима из овог краја.

СЛике Уроша Предића у Народном музеју Фото: А. М.

Мост без реке

Када се од Трга Слободе крене ка Бегеју и Малом мосту из 1904. године, нижу се лепе зграде. Бегеј је у Зрењанину 1985. године "пресечен" и чини три језера. Због тога је Висећи пешачки мост из 1952. године остао на сувом и права је туристичка атракција. Нажалост, затворен је за туристе.

Прочитајте још: Кинески туристи нашли "јин и јанг" у Шумадији: Хоће да виде Мораву, а у музеју остављају чудне поруке (ФОТО)

Висећи пешачки мост Фото: А. М.

Прочитајте још: Не можете на море ове године? ПЕТ места у Србији чија популарност је ЕКСПЛОДИРАЛА, дестинације за које се ГРАБЕ и СТРАНЦИ!

Култна серија "Пријатељи" и "Центра перк"

Ако не знате где да попијете кафу - идите у "Централ перк". Веровали или не, али у Зрењанину се налази централа култне серије "Пријатељи" у Србији!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.