Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
култура

СРПСКО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ КАО ДЕО ЕВРОПЕ: Отварање Европске престонице културе у Новом Саду (ФОТО)

У НОВУ 2022. годину, Нови Сад је закорачио и као један од првих градова ван Европске уније који је носилац титуле Европске престонице културе.

1641902904_180442_centar-trg-slobode-noc-foto-novi-sad-epk-v.velickovic_f.jpg
Фото: В. Величковић
Oglas

Званичан почетак и преузимање титуле је 13. јануара 2022. године, у оквиру Дочека, првог програмског лука од осам који ће хронолошки бити реализовани током читаве године и обухватити више од 4000 европских, регионалних и домаћих уметника, на око 1500 догађаја.

Фото: В. Величковић

Свечано отварање Европске престонице културе, прослава „Зенитеум :: 2022“, словеначког авангардног редитеља Драгана Живадинова, заказана за 13. јануар у 20:22 часа, славиће, кроз уметност и културу, велика научна имена – математичаре Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића. Поставка свечаног отварања је јединствен архитектонско-мултимедијални подухват, а само отварање биће одржано на једном од главних градских булевара, Булевару Михајла Пупина, испред Бановине, коју је пројектовао чувени српски архитекта Драгиша Брашован. Пренос свечаног отварања „Зенитуем :: 2022“ биће на програму Радио телевизије Србије.

Фото: В. Величковић

Претходно ће у најстаријем српском театру – Српском народном позоришту бити одржана церемонија преузимања титуле Европске престонице културе, на којој ће присуствовати представници више од 60 бивших, садашњих и будућих Европских престоница културе, амбасадори, бројни гости из иностранства, као и високе званице. Пренос церемоније у Српском народном позоришту биће на Првом програму Радио телевизије Србије.

Изложба „Време и васељена“ и концерти на више од 40 локација

Спој науке и уметности и великаном светске науке и његовим делом, Милутином Миланковићем бавиће се и изложба „Време и васељена“ уметника др Душана Јововића и др Александра Петровића, професора филозофије, која ће бити отворена такође 13. јануара, у холу легендарног новосадског Студија М.

Фото: В. Величковић

То исто вече, Новосађани и њихови гости слушаће концерте светских музичара као што су један од најбољих кларинетиста на свету Андреас Оттенсамер уз диригента Дарка Бутовца и професионални оркестар Камерату Нови Сад, краљица фада Царминхо, фински музичар Јими Тенор, француски цовер бенд Ноувелле Вагуе, америчка певачица Цхрyстабелл, Дамир Урбан, Јосипа Лисац, Матија Дедић, Рудиментал Ђ, Бојана Вунтуришевић, Биља Крстић и Бистрик Оркестар и то на више од 40 локација у граду, од којих су неке потпуно неочекиване као што су Црква имена Маријиног познатија као Катедрала, Реформаторска црква, такође, Синагога, простор СКЦНС Фабрика у Креативном дистрикту, Српско народно позориште, Позориште младих и многе друге.

Својеврсне Славе у културним станицама 14. и 15. јануара

Слава, прво српско културо добро уписано у регистар нематеријалног културног наслеђа Унеска, као таква ће управо бити на својеврстан начин обележена у оквиру званичног почетка године титуле Европске престонице културе у Новом Саду 14. и 15. јануара. Програм се односи на обележавање славе Свети Василије Велики у свим културним станицама широм Новог Сада, са циљем да се укаже на значај очувања нематеријалног културног наслеђа нашег народа и његовог позиционирања у европским културним оквирима.

Фото: НСЕПК

Програм ће обухватити изложбу вишенаграђиваног фотографа Павела Суровог која се односи на приказ богатства различитости народних ношњи свих народа Војводине (Срба староседелаца, колониста и досељеника, Словака, Мађара, Русина, Буњеваца, Шокаца, Румуна), као и наступе црквених хорова и тамбурашких оркестара који ће представити богато музичко – тамбурашко наслеђе свих народа Војводине. Презентација гастрономског наслеђа војвођанских народа и наслеђа које се огледа кроз вештине старих заната, биће реализована поставком штандова испред културних станица.

Деца, као будући и најважнији преносиоци културног наслеђа, чланови фолклорних ансамбла културно-уметничких друштава са територије Града Новог Сада и околине, приредиће програм који презентује улогу деце у зимском циклусу обичаја (коринђање, пијукање, материце, оци, вертеп,…), са једне стране, док ће са друге стране презентовати хорску, вокалну и инструменталну традицију прилагођену њиховом узрасту.

Детаљне информације, сатнице и локације програма можете пронаћи на сајту доцекнс.рс.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas