· · Komentari: 0
kultura

SRPSKO KULTURNO NASLEĐE KAO DEO EVROPE: Otvaranje Evropske prestonice kulture u Novom Sadu (FOTO)

U NOVU 2022. godinu, Novi Sad je zakoračio i kao jedan od prvih gradova van Evropske unije koji je nosilac titule Evropske prestonice kulture.

1641902904_180442_centar-trg-slobode-noc-foto-novi-sad-epk-v.velickovic_f.jpg
Foto: V. Veličković

Zvaničan početak i preuzimanje titule je 13. januara 2022. godine, u okviru Dočeka, prvog programskog luka od osam koji će hronološki biti realizovani tokom čitave godine i obuhvatiti više od 4000 evropskih, regionalnih i domaćih umetnika, na oko 1500 događaja.

Foto: V. Veličković

Svečano otvaranje Evropske prestonice kulture, proslava „Zeniteum :: 2022“, slovenačkog avangardnog reditelja Dragana Živadinova, zakazana za 13. januar u 20:22 časa, slaviće, kroz umetnost i kulturu, velika naučna imena – matematičare Milevu Marić Ajnštajn i Milutina Milankovića. Postavka svečanog otvaranja je jedinstven arhitektonsko-multimedijalni poduhvat, a samo otvaranje biće održano na jednom od glavnih gradskih bulevara, Bulevaru Mihajla Pupina, ispred Banovine, koju je projektovao čuveni srpski arhitekta Dragiša Brašovan. Prenos svečanog otvaranja „Zenituem :: 2022“ biće na programu Radio televizije Srbije.

Foto: V. Veličković

Prethodno će u najstarijem srpskom teatru – Srpskom narodnom pozorištu biti održana ceremonija preuzimanja titule Evropske prestonice kulture, na kojoj će prisustvovati predstavnici više od 60 bivših, sadašnjih i budućih Evropskih prestonica kulture, ambasadori, brojni gosti iz inostranstva, kao i visoke zvanice. Prenos ceremonije u Srpskom narodnom pozorištu biće na Prvom programu Radio televizije Srbije.

Izložba „Vreme i vaseljena“ i koncerti na više od 40 lokacija

Spoj nauke i umetnosti i velikanom svetske nauke i njegovim delom, Milutinom Milankovićem baviće se i izložba „Vreme i vaseljena“ umetnika dr Dušana Jovovića i dr Aleksandra Petrovića, profesora filozofije, koja će biti otvorena takođe 13. januara, u holu legendarnog novosadskog Studija M.

Foto: V. Veličković

To isto veče, Novosađani i njihovi gosti slušaće koncerte svetskih muzičara kao što su jedan od najboljih klarinetista na svetu Andreas Ottensamer uz dirigenta Darka Butovca i profesionalni orkestar Kameratu Novi Sad, kraljica fada Carminho, finski muzičar Jimi Tenor, francuski cover bend Nouvelle Vague, američka pevačica Chrystabell, Damir Urban, Josipa Lisac, Matija Dedić, Rudimental Đ, Bojana Vunturišević, Bilja Krstić i Bistrik Orkestar i to na više od 40 lokacija u gradu, od kojih su neke potpuno neočekivane kao što su Crkva imena Marijinog poznatija kao Katedrala, Reformatorska crkva, takođe, Sinagoga, prostor SKCNS Fabrika u Kreativnom distriktu, Srpsko narodno pozorište, Pozorište mladih i mnoge druge.

Svojevrsne Slave u kulturnim stanicama 14. i 15. januara

Slava, prvo srpsko kulturo dobro upisano u registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska, kao takva će upravo biti na svojevrstan način obeležena u okviru zvaničnog početka godine titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu 14. i 15. januara. Program se odnosi na obeležavanje slave Sveti Vasilije Veliki u svim kulturnim stanicama širom Novog Sada, sa ciljem da se ukaže na značaj očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa našeg naroda i njegovog pozicioniranja u evropskim kulturnim okvirima.

Foto: NSEPK

Program će obuhvatiti izložbu višenagrađivanog fotografa Pavela Surovog koja se odnosi na prikaz bogatstva različitosti narodnih nošnji svih naroda Vojvodine (Srba starosedelaca, kolonista i doseljenika, Slovaka, Mađara, Rusina, Bunjevaca, Šokaca, Rumuna), kao i nastupe crkvenih horova i tamburaških orkestara koji će predstaviti bogato muzičko – tamburaško nasleđe svih naroda Vojvodine. Prezentacija gastronomskog nasleđa vojvođanskih naroda i nasleđa koje se ogleda kroz veštine starih zanata, biće realizovana postavkom štandova ispred kulturnih stanica.

Deca, kao budući i najvažniji prenosioci kulturnog nasleđa, članovi folklornih ansambla kulturno-umetničkih društava sa teritorije Grada Novog Sada i okoline, prirediće program koji prezentuje ulogu dece u zimskom ciklusu običaja (korinđanje, pijukanje, materice, oci, vertep,…), sa jedne strane, dok će sa druge strane prezentovati horsku, vokalnu i instrumentalnu tradiciju prilagođenu njihovom uzrastu.

Detaljne informacije, satnice i lokacije programa možete pronaći na sajtu docekns.rs.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.