· · Коментари: 0
СЕЋАЊА

Југословенска рок хероина је спавала у напуштеној гаражи и јела мрвице хране: Умрла је као БЕСКУЋНИК

Умрла је у сиромаштву као бескућник

1645024737_margit.jpeg
Фото: YоуТубе принтсцреен

Маги је била уметничка душа, школована пијанисткиња и композиторка. БИла је део београдског боемско-уметничког круга, коме су припадали и остали чланови ЕКВ-а.

Прочитајте још: Прозвали су је "СРПСКОМ МАДОНОМ": Фотографије Драгане Мирковић које никада нисмо видели (ФОТО)

- У мом нормалном, стабилном животу најнестабилнији део сам управо ја. И то не због какве психичке или не знам какве нестабилности, већ због сталног тражења у свим могућим областима уметности и живота- тврдила је једном приликом Маги.

У Средњој музичкој школи "Јосип Славенски", заједно са Ивом Погорелићем, матурирала је као најталентованија пијанисткиња, након чега је добила позив за наставак образовања на престижном конзерваторијуму у Москви. Но, сјајну прилику одбила је због мајке, којој се није свидела идеја да Маги у тим годинама оде од куће.

Маргита је наставила да истражује живот, свирала је клавир и уписала је Архитектонски факултет у Београду. Дипломирала је 1982. године и управо се тада, заједно са својим момком Срђаном Вејводом, све више загрејавала за београдску андерграунд сцену па је кренула у потпуно другом смеру.

Свестрана и харизматична Маги

У пролеће исте године преко свог рођака, гитаристе Гагија Михајловића упознала је Милана Младеновића, а убрзо након тога на једној од проба тадашње групе “Катарина ИИ” позвана је у бенд у којем је остала све до краја 1994. године, односно до Младеновићеве смрти, која је, уједно, означила и крај постојања правог ЕКВ-а.

Истовремено је учествовала у стварању албума многих југославенских бендова, међу којима су и "Карлоwy Варy", "Елвис Ј. Куртовић & Хис Метеорс", "Ван Гогх" и "Бабе". Компоновала је музику за филмове "Први пут с оцем на јутрење", "Вера Хофманова", "Повратак Вука Алимпића", "Плави плави", а учествовала је и у позоришним продукцијама "Класни непријатељ" и "Три сестре".

На позив редитеља Горана Марковића, опробала се и као глумица 1985. године у улози Драгане у филму "Тајванска канаста".

Последњи рад

Након Младеновићеве смрти, наставила је да свира у бенду "Курајбери" те гостовала на албумима "Глисерса", "Зиона" и "Директора", а 1995. године, заједно с групом младих београдских музичара, формирала је бенд ЕQВ и објавила албум под називом "Ти си сав мој бол", инспирисан познатом песмом "Екатарине Велике".

За клавијатурама је наступила и на неколико унплуггед концерата "Електричног оргазма", а њен последњи рад везан је за позоришну представу "Капут мртвог човека" из 2002. године.

Била је покретачка снага бенда

Све њене успехе годинама је притискала борба с тешким наркотицима, која је постала још интензивнија када јој је 1996. преминуо отац. Покушавајући да их се ослободи, продала је породични стан и у предграђу Београда купила два мања, а остатак новца искористила за путовање у Индију. Жеља да у далекој земљи у потпуности промени начин живота, била је још један неуспели покушај па је по повратку кући повукла нове тешке потезе. Продала је оба стана и убрзо потрошила сав новац те постала бескућница.

Потпуно немоћна и осамљена, последње године живота провела је у напуштеној гаражи у Борчи, а затим у склоништу за бескућнике на Вождовцу. Била је осуђена на милост пролазника, хуманитарну помоћ и мрвице хране које су јој с времена на време доносили њени фанови.

Отишла је тихо

Маргита Стефановић смештена је у августу 2002. на Инфективну клинику у Београду, где је преминула 18. септембра. Имала је 43 године и била је последња чланица из оригиналне поставе групе ЕКВ-а. Пре ње, 25. септембра 1992. године умро је бубњар Ивица Видовић, који је, према Википедији, прва регистрована ХИВ позитивна особа у бившој Југославији.

Од рака панкреаса 5. новембра 1994. преминуо је фронтмен Милан Младеновић, срчани удар 13. октобра 1998. био је кобан за басисту Бојана Печара, док је бубњар Душан Дејановић 2000. године изгубио битку за живот, такође од последица АИДС-а.

Шест година после њене смрти, у књизи Александра Илића "Врати унатраг" јавности је први пут потврђен и податак да је, због интравенозног коришћења наркотика, и Маги била заражена ХИВ-ом, писао је раније "Аваз".

БОНУС ВИДЕО:

 

 


 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.