Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

“Била је вансеријски таленат и једна од најинтелигентнијих жена”: ДВЕ ДЕЦЕНИЈЕ од смрти Маги из групе ЕКВ

Маргита Стефановић, архитекта, пијанисткиња и чланица популарног рок састава "Екатарина Велика", преминула је 18. септембра 2002. године.

1663575261_magi.jpg
Фото: Yоутубе принтсцреен
Oglas

Мистична девојка дуге црне косе и дубоких, тамних очију, пијанисткиња, архитекта, "анђео на клавијатурама", црна принцеза југославенског рока – све је то била Маргита Стефановић.

Прочитајте још: Кејт Винслет повређена на снимању у Хрватској: Звезда "Титаника" смештена у болницу

Музичку каријеру започела је у рок бенду Милана Младеновића "Катарина Друга", који касније мења назив у "Екатарина Велика".

Она је компоновала и музику за филмове и драме "Први пут с оцем на јутрење", "Вера Хофманова", "Повратак Вука Алимпића", "Плави плави", као и и позоришних представа "Класни непријатељ" и "Три сестре". Радила је и као продуценткиња и гостовала на албумима многих југословенских група.

После смрти Младеновића 1994. године, "Екатарина Велика" престаје да постоји и Маргита Стефановић са неколико београдских музичара оснива бенд "Курајбери", који је углавном изводио обраде страних и домаћих хитова по београдским клубовима.


Године 2002. компонује музику за представу београдске редитељке Хајдане Балетић "Капут мртвог човека", што је њено последње музичко дело.

А сама Маргита је и овако себе знала представити: "У мом нормалном, стабилном животу најнестабилнији део сам управо ја. И то не због какве психичке или не знам какве нестабилности, већ због сталног тражења у свим могућим областима уметности и живота."
 

 

Последње недеље живота провела је у београдском Центру за смештај бескућника

Новинарка Јадранка Јанковић гостовала је у емисији "Викенд на К1" и том приликом је говорила о групи ЕКВ.

"Мислим да је група ЕКВ у сваком погледу била вансеријска и да су у многим стварима ишли испред свог времена. Зато су музика и текстови које су они тада радили пођеднако занимљиви и данашњим генерацијама. Испоставило се да  су на неки начин малтене и били видовити с обзиром каква су времена дошла. Често по фејсбуку можете да видите цитате Милана Младеновића како још у оно време није био задовољан догађањима, а могу да мислим како би тек реаговао да живи данас. За неколико дана биће награда Милана Младеновића која је установљена у фондацији", рекла је Јадранка Јанковић.

Пријатељство са Маргитом Стефановић.

- Не волим често да причам о томе да не би то била нека врста распродаје бола. Нас две смо имале врло необично пријатељство самим тим што није било засновано на интересу. Биле смо јако различите, а по многим стварима врло сличне. Маги је, нажалост, имала трагичну судбину. Ја никада не судим људима и жао ми је што људи нису упознали тако фасцинантну особу, а то је била Маргита. Она је била једна од најинтелигентнијих жена са ових простора коју сам упознала. Мислим да је њу негде дотукло што је у врло кратком року изгубила све људе које воли. Била је вансеријски таленат - испричала је Јанковић у емисји "Викенд на К1".

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas