Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Многи коментаришу да ДЕЛУЈЕ ПРЕПЛАШЕНО: Крунисани краљ Чарлс и краљица Камила- ''Не долазим да ме служе, већ да служим'' (ВИДЕО/ФОТО)

Крунисање Чарлса Трећег уз верску церемонију стару 1.000 година и дводневно славље у Великој Британији

1683375648_Collage-Maker-06-May-2023-02-13-PM-4521-kralj-carls-naslovn-akruna.jpg
Пхото: Тањуг
Oglas

Свечаност је почела у 12.00 часова, а овом престижном догађају, поред чланова краљевске породице, присуствује и читав низ државних званичника, као и припадника краљевских породица других земаља.

Многи коментаришу да је краљев израз лица деловао замишљено и забринуто, док је за разлику од њега, краљица Камила деловала задовољно и спокојно.

Крунисана и краљица Камила

Након Чарлса, нешто краћом церемонијом, крунисана је и краљица Камила. Дошло је до прекида традиције пошто је краљица била јавно помазана. Декан Вестминстера је сипао уље из ампуле у крунску кашику и држао кашику за надбискупа од Кентерберија.

Принц Вилијам одао почаст свом оцу

Престолонаследник Вилијам, принц од Велса, клекнуо је пред својим оцем и одао му почаст, говорећи: "Ја, Вилијам, принц од Велса, заклињем се на своју лојалност теби, и веру и истину ћу ти носити, као твој господар живота и тела. Помози ми Боже".

На то му је краљ одговорио: ''хвала ти мој дечаче''.

Фото: Тањуг

Прва особа која је одала почаст Чарлсу је кентерберијски надбискуп, који је клекнуо пред њим и изоворио заклетву.
Краљевска круна стављена је на главу краља, из повике: Боже чувај краља. Краљ Чарлс постао је седми монарх који је понео златну круну Светог Едварда. Широм Лондона чују се звона.

Краља Чарлса ИИИ у Вестминстерској опатији крунисао је кентерберијски надбискуп Џастин Велби. Велби је рекао:

"Краљу краљева и Господу над господарима, благослови, молимо те, ову круну, и тако посвети слугу свога Чарлса, на чију главу је данас стављаш у знак краљевског величанства, да буде овенчан твојом милостивом наклоношћу и испуњен обиљем милости и свих кнежевских врлина; кроз Њега који живи и влада над свим стварима, један Бог, у векове векова. Амин".
Краљу су уручена владарска обележја: крунске мамузе, мач државе, две наруквице, владарска кугла, прстен и жезло.

 Завршен обред миропомазања

Краљ Чарлс ће се повукао иза паравана, у ком је почињен свечани чин миропомазања. Краља је свештеник у Вестминстерској опатији помазао светим уљем благосиљаним у Јерусалиму, по рукама, грудима и глави. Из Бакингемске палате су раније саопштили да се чин миропомазања сматра ''приватним треном између суверена и Бога'', те ће се у те сврхе користити параван.

Фото: Тањуг

Сунак прочитао одломак из Библије

Актуелни премијер Велике Британијен Риши Сунак обратио се званицама на церемонији и том приликом прочитао одломак из Библије, иако је хиндуиста.

 Заклетва на Библији

Краљ је показао да је вољан да положи заклетву и ставља руку на Библију, док му кентерберијски надбискуп чита заклетву.

Краљу Чарлсу је Библију представио свештеник др Јаин Гриншилдс, модератор генералне скупштине Шкотске цркве. Он му је рекао: "Да бисте увек имали на уму закон и Јеванђеље Божије као правило целог живота и владавине хришћанских кнезова, примите ову књигу, оно највредније што овај свет пружа. Овде је мудрост; ово је краљевски закон; то су живахна пророчанства Божија".

Упркос спекулацијама да би Чарлсово смањено крунисање било више секуларне природе, оно остаје у суштини хришћанска црквена служба.

Краљ Чарлс се потом заклео:

"Ја, Чарлс, свечано и искрено у присуству Божијем исповедам, сведочим и изјављујем да сам веран протестант, и да ћу, у складу са правом намером аката који обезбеђују протестантско наслеђе на престолу, подржавати и држи наведене акте у складу са својим овлашћењима у складу са законом".

Заклетва је била другачија од оне коју је дала Чарлсова мајка 1953. Први пут је додат предговор који је посебно обавезао краља да ће „постојати да негује средину у којој људи свих вера и уверења могу слободно да живе“.

Краљ Чарсл је по доласку у Вестминстерску опатију изјавио: "Не долазим да ме служе, већ да служим".

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas