Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Она је била први победник Евровизије: Постала симбол такмичења одржаног пре више од шест деценија (ВИДЕО)

Прва Евровизија одржана је 24. маја 1956. године

1683648036_Untitled.jpg
Фото: Јутјуб/Принтскрин/ Еуровисион Голд
Oglas

Прва идеја о Евровизији родила се током педесетих година прошлог века, што је био покушај да се послератна Европа уједини, повеже и заснује однос и сарадњу на толеранцији. Главна звезда водиља у осмишљавању музичког такимчења био је чувени фестивал у Санрему.

Заправи, израз “Евровизија” старији је од самог такмичења! Њега је мислећи на мрежу Европске уније за радиодифузију, први пут употребио британски новинар Џорџ Кемпи још 1951. године.

Прва Евровизија

У првом такмичењу, одржаном у швајцарском Лугану 24. маја 1956, учествовале су Француска, СР Немачка, Италија, Холандија, Луксембург, Белгија и домаћин Швајцарска. Свака земља је послала две песме, тако да је укупно било 14 песама.

Систем гласања предвиђао је да свака држава учесница пошаље по два члана жирија који могу да гласају за све песме, укључујући и ону из своје државе. На крају, жири из Луксембурга није могао да допутује у Швајцарску, па је земљи домаћину дозвољено да гласа уместо њих.

Победу је однела управо представница Швајцарске што је већ сутрадан довело у питање читаву регуларност гласања. Гласови појединачних чланова жирија никада нису објављени, мада јесте чињеница да је победничка нумера освојила 102 поена (од могућих 140). Био је то прва контроверза у историји такмичиња ког ће и иначе пратити доста скандала, пише Историјски забавник.

Ко је била прва победница Евровизије?

Како било, представница Швајцарске – Лис Асија, проглашена је победницом и постала је икона и симбол песме Евровизије све до данас. Преминула је 2018. у 94 години живота.

Ово је био једини избор на ком су земље имале више од једне песме. Такође, иако је такмичење снимано, ниједна копија није преживела до данас осим победничке песме која је поновљена на крају.

Наредне године, прикључиле су се и Уједињено Краљевство, Данска и Аустрија, које су са првог фестивала дисквалификоване због закаснелих пријава.

Број земаља учесница од тада расте. Југославија се Песми Евровизије придружила већ 1961. као једина земља ван западне Европе која се такмичи, а то је још дуго времена и остали.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas