Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРАВИЛА ПОНАШАЊА АЛБЕРТА АЈНШТАЈНА: Милева је ТРПЕЛА оно ШТО НИЈЕДНА ЖЕНА НЕ БИ

Аберт Ајнштајн, чувени нобеловац и светски познати физичар, на кога данас добар део света гледа као на генија, био је тежак човек, препун хирова и "бубица". То је боље од свих знала његова прва супруга - Милена Марић.

1707465788_Untitled.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Милева Марић и Алберт Ајнштајн упознали су се на студијама. Шта је то перспективну, паметну и четири године старију студенткињу привукло ћутљивом, недружељубивом и повученом студенту који је ретко говорио, није имао пријатеље и скоро увек седео сам, данас није познато. Какобило, пре него што је завршила факултет, Милева је затруднела и родила ванбрачну ћерку Лизерл.

Алберт и Милева су се венчали у Берну 6. јануара 1903. Неко време пре венчања Лизерл је оболела од шарлаха. Није познато да ли је умрла или је дата на усвајање. Тек, када се Милева придружила Алберту у Берну, дете није било са њом.

Ајнштајнова мајка, наводно, никада није волела Милеву. Сметала јој је разлика у годинама, што је задржала православну веру и што јој је једна нога краћа од друге. Стално је вршила притисак на сина, и он је с годинама постајао све јачи, чак и након што је Милева родила два сина.

Њихов брак је функционисао по строго утврђеном "режиму" - Алберт шест дана недељно проводио у патентном заводу, слободно време је посвећивао физици, а Милева је покушавала да школује децу и води кућу. Временом је потпуно запоставила свој научни рад.

Брак је годинама био у кризи, с бољим и лошијим периодима, а научник је све више времена проводио са својом љубавницом – рођаком, Елзом Ловентал.

Након једне од горих свађа, Алберт је Милеви саставио "списак правила" којих је очекивао да се придржава:

Водићеш рачуна:

  • да моја одећа и доњи веш буду одржавани у реду;
  • да добијам редовно три оброка у својој соби;
  • да моја спаваћа и радна соба буду уредне и нарочито да мој сто буде коришћен само за моје потребе.

Одрећи ћеш се...

  • ...свих личних веза са мном, осим ако оне нису неопходне због социјалних разлога. Поготово ћеш се одрећи:
  • мог седења у кући с тобом;
  • мог излажења и путовања с тобом.

Поштоваћеш следећа правила у вези са мном:

  • нећеш очекивати никакву интимност од мене, нити ћеш ми било шта приговарати;
  • престаћеш да разговараш са мном ако то будем захтевао;
  • напустићеш моју спаваћу и радну собу ако то будем захтевао истог трена и без протеста”.

Обавезујеш се да ме нећеш омаловажавати пред нашом децом, ни речима ни понашањем.

Колико је дуго Милева живела придржавајући се ових диктата, није познато. У јулу 1914. дан пред Први светски рат, коначно јој је прекипело. Спаковала је ствари, са децом напустила Ајнштајна и отишла у Цирих.

Научник је тек 1916. затражио развод који је и озакоњен 1919. Званично су се растали 14. фебруара 1919. а Алберт се оженио Елзом 2. јуна 1919. године.

Листа “захтева” откривена је у једном Албертовом писму Милеви, а објављена је у биографији “Ајнштајн – његов живот и универзум” коју је написао Волтер Ајзаксон, једно време председник ЦНН-а и главни уредник часописа Тајм.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas