Oglas
· · Komentari: 0

PRAVILA PONAŠANJA ALBERTA AJNŠTAJNA: Mileva je TRPELA ono ŠTO NIJEDNA ŽENA NE BI

Abert Ajnštajn, čuveni nobelovac i svetski poznati fizičar, na koga danas dobar deo sveta gleda kao na genija, bio je težak čovek, prepun hirova i "bubica". To je bolje od svih znala njegova prva supruga - Milena Marić.

1707465788_Untitled.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Mileva Marić i Albert Ajnštajn upoznali su se na studijama. Šta je to perspektivnu, pametnu i četiri godine stariju studentkinju privuklo ćutljivom, nedruželjubivom i povučenom studentu koji je retko govorio, nije imao prijatelje i skoro uvek sedeo sam, danas nije poznato. Kakobilo, pre nego što je završila fakultet, Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl.

Albert i Mileva su se venčali u Bernu 6. januara 1903. Neko vreme pre venčanja Lizerl je obolela od šarlaha. Nije poznato da li je umrla ili je data na usvajanje. Tek, kada se Mileva pridružila Albertu u Bernu, dete nije bilo sa njom.

Ajnštajnova majka, navodno, nikada nije volela Milevu. Smetala joj je razlika u godinama, što je zadržala pravoslavnu veru i što joj je jedna noga kraća od druge. Stalno je vršila pritisak na sina, i on je s godinama postajao sve jači, čak i nakon što je Mileva rodila dva sina.

NJihov brak je funkcionisao po strogo utvrđenom "režimu" - Albert šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vreme je posvećivao fizici, a Mileva je pokušavala da školuje decu i vodi kuću. Vremenom je potpuno zapostavila svoj naučni rad.

Brak je godinama bio u krizi, s boljim i lošijim periodima, a naučnik je sve više vremena provodio sa svojom ljubavnicom – rođakom, Elzom Lovental.

Nakon jedne od gorih svađa, Albert je Milevi sastavio "spisak pravila" kojih je očekivao da se pridržava:

Vodićeš računa:

  • da moja odeća i donji veš budu održavani u redu;
  • da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi;
  • da moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe.

Odreći ćeš se...

  • ...svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga. Pogotovo ćeš se odreći:
  • mog sedenja u kući s tobom;
  • mog izlaženja i putovanja s tobom.

Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom:

  • nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo šta prigovarati;
  • prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao;
  • napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena i bez protesta”.

Obavezuješ se da me nećeš omalovažavati pred našom decom, ni rečima ni ponašanjem.

Koliko je dugo Mileva živela pridržavajući se ovih diktata, nije poznato. U julu 1914. dan pred Prvi svetski rat, konačno joj je prekipelo. Spakovala je stvari, sa decom napustila Ajnštajna i otišla u Cirih.

Naučnik je tek 1916. zatražio razvod koji je i ozakonjen 1919. Zvanično su se rastali 14. februara 1919. a Albert se oženio Elzom 2. juna 1919. godine.

Lista “zahteva” otkrivena je u jednom Albertovom pismu Milevi, a objavljena je u biografiji “Ajnštajn – njegov život i univerzum” koju je napisao Volter Ajzakson, jedno vreme predsednik CNN-a i glavni urednik časopisa Tajm.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas