Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Преминула Вивијен Вествуд: Моду 20. века променила из корена, обожавала панк и била "краљица екстрема" (ФОТО)

Британска модна дизајнерка и икона стила, Вивијен Вествуд, умрла је у 81. години.

1672385076_Untitled.jpg
Фото: Yоутубе/ принтсцреен/ Бритисх Вогуе
Oglas

- Преминула је мирно, окружена породицом, у четвртак у свом дому у Лондону - наводи се у званичном саопштењу њене истоимене компаније. Била је љубитељ панка и „краљица екстрема“. За свет моде она је била омиљени лик који је давао енергију и померао границе модне индустрије. Била је препознатљива по наранџастој коси и светлом тену, чиме је додатно померала границе стила.

Прочитајте још: Да ли се Шер ВЕРИЛА за свог 40 ГОДИНА МЛАЂЕГ ДЕЧКА? Сликом дијамантског прстена, подгрејала приче (ФОТО)

Рођена је као Вивијен Исабел Свир у Дербиширу, у Енглескох, 8. априла 1941. Њена мајка је радила као кројач у локалним фабрикама памука, а отац је је био из породице обуц́ара. Почела је да прави одец́у за себе као тинејџерка. После семестра у уметничкој школи Хароу, радила је као учитељица у основној школи и удала се за Дерека Вествуда 1962. године Али, све се променило када је напустила мужа и упознала Малколма Мекларена 1965.

- Осец́ала сам се као да има толико врата за отварање, а он је имао кључ од свих - рекла је за Невсвеек 2004.

Њена одец́а се кретала од масивних ципела са платформом до мајица са слоганом, а обожавала је родно неутралну одећу. Године 1981, са 40 година, Вествуд је лансирала прву колекцију за модну писту са Меклареном.

Увела је хулахопке у боји меса и препознатљиви корсет који се носи као горњи део, такође је обожавала да експериментише са твидом.

Према мишљењу бројних дизајнера Вивијен је била један од шест најутицајнијих дизајнера 20. века.

Вествуд се 1992. удала за аустријског студента дизајна, Андреаса Кронталера, 25 година млађег од ње. Радили су као ко-дизајнери, пре него што је преузео њену конфекцијску линију 2016.

- Наставиц́у са Вивијен у срцу. Радили смо до крај и дала ми је много ствари са којима могу да наставим. Хвала ти драга - рекао је након њене срмти, преноси ЦНН.

Вествуд је била отворени заговорник планете, често промовишуц́и квалитет уместо квантитета када је у питању модна потрошња. За своју ревију јесен-зима 2019/2020 на Лондонској недељи моде, послала је моделе, глумце и активисте низ писту са политичким знаковима — од којих је један гласио „Оно што је добро за планету добро је и за економију“.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas