Oglas
· · Komentari: 0

Preminula Vivijen Vestvud: Modu 20. veka promenila iz korena, obožavala pank i bila "kraljica ekstrema" (FOTO)

Britanska modna dizajnerka i ikona stila, Vivijen Vestvud, umrla je u 81. godini.

1672385076_Untitled.jpg
Foto: Youtube/ printscreen/ British Vogue
Oglas

- Preminula je mirno, okružena porodicom, u četvrtak u svom domu u Londonu - navodi se u zvaničnom saopštenju njene istoimene kompanije. Bila je ljubitelj panka i „kraljica ekstrema“. Za svet mode ona je bila omiljeni lik koji je davao energiju i pomerao granice modne industrije. Bila je prepoznatljiva po narandžastoj kosi i svetlom tenu, čime je dodatno pomerala granice stila.

Pročitajte još: Da li se Šer VERILA za svog 40 GODINA MLAĐEG DEČKA? Slikom dijamantskog prstena, podgrejala priče (FOTO)

Rođena je kao Vivijen Isabel Svir u Derbiširu, u Engleskoh, 8. aprila 1941. NJena majka je radila kao krojač u lokalnim fabrikama pamuka, a otac je je bio iz porodice obućara. Počela je da pravi odeću za sebe kao tinejdžerka. Posle semestra u umetničkoj školi Harou, radila je kao učiteljica u osnovnoj školi i udala se za Dereka Vestvuda 1962. godine Ali, sve se promenilo kada je napustila muža i upoznala Malkolma Meklarena 1965.

- Osećala sam se kao da ima toliko vrata za otvaranje, a on je imao ključ od svih - rekla je za Nevsveek 2004.

NJena odeća se kretala od masivnih cipela sa platformom do majica sa sloganom, a obožavala je rodno neutralnu odeću. Godine 1981, sa 40 godina, Vestvud je lansirala prvu kolekciju za modnu pistu sa Meklarenom.

Uvela je hulahopke u boji mesa i prepoznatljivi korset koji se nosi kao gornji deo, takođe je obožavala da eksperimentiše sa tvidom.

Prema mišljenju brojnih dizajnera Vivijen je bila jedan od šest najuticajnijih dizajnera 20. veka.

Vestvud se 1992. udala za austrijskog studenta dizajna, Andreasa Krontalera, 25 godina mlađeg od nje. Radili su kao ko-dizajneri, pre nego što je preuzeo njenu konfekcijsku liniju 2016.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

- Nastaviću sa Vivijen u srcu. Radili smo do kraj i dala mi je mnogo stvari sa kojima mogu da nastavim. Hvala ti draga - rekao je nakon njene srmti, prenosi CNN.

Vestvud je bila otvoreni zagovornik planete, često promovišući kvalitet umesto kvantiteta kada je u pitanju modna potrošnja. Za svoju reviju jesen-zima 2019/2020 na Londonskoj nedelji mode, poslala je modele, glumce i aktiviste niz pistu sa političkim znakovima — od kojih je jedan glasio „Ono što je dobro za planetu dobro je i za ekonomiju“.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas