Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПРЕМИНУО БАРД ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ГЛУМИШТА: Остаће упамћен по незаборавној улози у филму Доротеј

Глумац Гојко Шантић преминуо је у 78. години у Београду, саопштило је синоћ Југословенско драмско позориште чији је члан био од 1968. до 2011.

1708067015_453059_1708033764-gojko-santic2-750x530_f.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

Добитник је бројних награда међу којима су Октобарска награда, Вукова награда и четири Годишње награде Југословенског драмског позоришта.

Датум и место сахране биће накнадно објављени.

Дипломирао је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију 1967. у класи Мате Милошевића. Наредне године постао је члан Југословенског драмског позоришта. Припадао је такозваној генерацији Бојанових беба, заједно са глумцима који су примљени тих година: Милан Гутовић, Танасије Узуновић, Јосиф Татић, Иван Бекјарев, Бранко Цвејић, Светлана Бојковић, Ђурђија Цветић, Слободан Ђурић, Душан Ђурић, Војислав Брајовић, Мирјана Вукојчић, Цвијета Месић.

У матичној кући остварио је више од тридесет улога међу којима се издвајају оне у представама Кориолан (Кориолан, 1970), Отело (Отело, 1977), Ја, Раде Томов (Његош, 1979), Три сестре (Прозоров, 1981), Зли дуси (Николај Ставрогин, 1984), Сеобе (Вук Исакович, 1986), Ваљевска болница (Апис, 1989), Веселе жене Винзорске (Фалстаф, 1993), Путујуће позориште Шопаловић (Дробац, 1985) за коју је добио Октобарску награду града Београда. Последња улога одиграна у ЈДП била је Гајев у Чеховљевом Вишњику 2000. године за коју је награђен Статуетом „Миливоје Живановић“ на Глумачким свечаностима у Пожаревцу 2000. године.

Гостовао је и на другим позоришним сценама – Београдског драмског позоришта, Атељеа 212, Црногорског народног позоришта, Народног позоришта у Београду, Народног позоришта у Нишу.

Играо је на филму и телевизији. Најзначајнију филмску улогу, Доротеја, остварио је у истоименом филму из 1981. године.

(Танјуг)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas