Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта ће се десити ако КРАЉ ЧАРЛС АБДИЦИРА? Ево када је извршена последња абдикација у Великој Британији

Краљу Чарлсу дијагностикован је рак, саопштила је јуче Бакингемска палата

1707217258_profimedia-0843769087.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Он је отпуштен са лондонске клинике пре недељу дана након што је био на лечењу због увец́ане простате, али је тамо уочен још један здравствени проблем.

Према саопштењу Бакингемске палате са лечењем је започето одмах, а краљ (75) наставља са обављањем јавних дужности:

- Његово Величанство је данас започело распоред редовних третмана, током којих су му лекари саветовали да одложи јавне дужности. Током овог периода, Његово Величанство ц́е наставити да обавља државне послове и званичне папире као и обично. Краљ је захвалан медицинском тиму на њиховој брзој интервенцији, која је била могуц́а захваљујуц́и његовој недавној болничкој процедури у вези са његовим лечењем и радује се повратку на пуну јавну дужност што је пре могуц́е.

Чарлсова болест довела је до питања шта ће се догодити уколико се одлучи на абдикацију као што је то недавно учинила данска краљица Маргарета ИИ која је одступила са улоге монарха своје земље након 52 године службе.

Ако би краљ Чарлс абдицирао, ко би био крунисан?

Круна ц́е припасти следец́ем по реду сукцесије, а то би, у Чарлсовом случају, био његов најстарији син, принц Вилијам (41), пише британски Хелло. Вилијамова супруга, принцеза Кејт, постала би краљица супруга.

Тиме би се променио цео ред сукцесије, а Вилијамов десетогодишњи син, принц Џорџ, постао би наследник и први у реду, а затим би га пратили његова осмогодишња сестра принцеза Шарлот и његов петогодишњи брат принц Луис. Принц Хари (41) и његово двоје деце Арчи и Лилибет били би следец́и на реду.

Када је извршена последња абдикација у Великој Британији?

Абдикације су изузетно ретке у Великој Британији, а последња се догодила у децембру 1936. када се Едвард осми, такође познат као војвода од Виндзора, одрекао трона из љубави. Постало је јасно да Едвард нец́е моц́и да влада, а такође и да се ожени својом америчком разведеном партнерком, Волис Симпсон, јер је у то време било политички и друштвено неприхватљиво имати разведену жену као будуц́у супругу краљице. Едвард и Волис су се венчали у Француској 1937. године, шест месеци након што се војвода одрекао престола.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas