Oglas
· · Komentari: 0

Šta će se desiti ako KRALJ ČARLS ABDICIRA? Evo kada je izvršena poslednja abdikacija u Velikoj Britaniji

Kralju Čarlsu dijagnostikovan je rak, saopštila je juče Bakingemska palata

1707217258_profimedia-0843769087.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

On je otpušten sa londonske klinike pre nedelju dana nakon što je bio na lečenju zbog uvećane prostate, ali je tamo uočen još jedan zdravstveni problem.

Prema saopštenju Bakingemske palate sa lečenjem je započeto odmah, a kralj (75) nastavlja sa obavljanjem javnih dužnosti:

- NJegovo Veličanstvo je danas započelo raspored redovnih tretmana, tokom kojih su mu lekari savetovali da odloži javne dužnosti. Tokom ovog perioda, NJegovo Veličanstvo će nastaviti da obavlja državne poslove i zvanične papire kao i obično. Kralj je zahvalan medicinskom timu na njihovoj brzoj intervenciji, koja je bila moguća zahvaljujući njegovoj nedavnoj bolničkoj proceduri u vezi sa njegovim lečenjem i raduje se povratku na punu javnu dužnost što je pre moguće.

Čarlsova bolest dovela je do pitanja šta će se dogoditi ukoliko se odluči na abdikaciju kao što je to nedavno učinila danska kraljica Margareta II koja je odstupila sa uloge monarha svoje zemlje nakon 52 godine službe.

Ako bi kralj Čarls abdicirao, ko bi bio krunisan?

Kruna će pripasti sledećem po redu sukcesije, a to bi, u Čarlsovom slučaju, bio njegov najstariji sin, princ Vilijam (41), piše britanski Hello. Vilijamova supruga, princeza Kejt, postala bi kraljica supruga.

Time bi se promenio ceo red sukcesije, a Vilijamov desetogodišnji sin, princ Džordž, postao bi naslednik i prvi u redu, a zatim bi ga pratili njegova osmogodišnja sestra princeza Šarlot i njegov petogodišnji brat princ Luis. Princ Hari (41) i njegovo dvoje dece Arči i Lilibet bili bi sledeći na redu.

Kada je izvršena poslednja abdikacija u Velikoj Britaniji?

Abdikacije su izuzetno retke u Velikoj Britaniji, a poslednja se dogodila u decembru 1936. kada se Edvard osmi, takođe poznat kao vojvoda od Vindzora, odrekao trona iz ljubavi. Postalo je jasno da Edvard neće moći da vlada, a takođe i da se oženi svojom američkom razvedenom partnerkom, Volis Simpson, jer je u to vreme bilo politički i društveno neprihvatljivo imati razvedenu ženu kao buduću suprugu kraljice. Edvard i Volis su se venčali u Francuskoj 1937. godine, šest meseci nakon što se vojvoda odrekao prestola.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas