· · Коментари: 0

Сутра је Мала Госпојина,ЦРВЕНО СЛОВО И ВЕЛИКИ ПРАЗНИК важан за жене: Ово не смете да радите!

Верници Српске православне цркве сутра обележавају празник посвећен рођењу Пресвете Богородице, један од највећих женских празника

1632126530_SPC.jpg
Фото: СПЦ

Православни верници сутра славе долазак на свет Пресвете Богоридице, један од највећих црквених празника који посебно славе жене. У народу се празнује под називом Мала Госпојина, Мала Госпођа, или Мала Богородица.

Пресвета Богородица је рођена у Назарету, од остарелих и праведних родитеља Јоакима и Ане. По оцу и његовим прецима, била је од царског рода Давидовог, а по мајци и њеним прецима, од рода првосвештеничког.

Јоаким и Ана дуго нису могли да имају деце, али им је Бог услишио молитве и под старе дане подарио ћерку.

Дали су јој име Марија и заветовали се да ће она служити Господу. Дева Марија, плод молитви својих родитеља, одведена је у храм када је имала три године, са 14 година се вратила у Назарет где јој је, како учи хришћанство, саопштена благовест да ће родити Сина Божијег.

На икони се догађај рођења Свете Ђеве Марије представља тако да мајка Ана лежи на постељи, новорођена Марија у колевци, а окружени су многим сродницима.

Веровања на Малу Госпојину

Јесење свадбе почињале су од Мале Госпојине. У привредном животу, Мала Госпојина је означавала време када се почињало са орањем и сетвом озимних усева. У то време, приређиване су и разне сточарске свечаности.

Верује се да ће јесен и зима бити благи, без много хладних дана, ако на тај празник буде ведро без облака и ако се види сунце већи део дана.

На Малу Госпојину, исто као и на Велику Госпојину, према народном веровању, постоје и одређене забране.

Жене тако не би требало да спремају кућу, перу веш и обављају друге сличне послове.

Постоји веровање да на Малу Госпојину ништа не треба радити од послова који се раде рукама.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.