· · Коментари: 0
евровизија

Сваки детаљ Констактиног стила КРИЈЕ своју ТАЈНУ: Ево зашто је уметница била у белом (ФОТО)

Иза сјајног стила наше евровизијске представнице Констракте налази модно издање које је задивило домаћу и међународну јавност

1652771324_profimedia-0691646317.jpg
Фото: профимедиа

Ана Ђурић Констракта и њен тим освојили су у финалу Евровизије у Торину сјајно пето место. Важан део храброг, креативног, проницљивог и надасве иновативног наступа, био је и стил наше уметнице који је, такође, побрао све ове епитете. Готово у истој мери у којој се причало о нумери "Ин цорпоре сано", говорило се и гардероби коју је на Евровизији и наступима пре овог такмичења носила Констракта.

Каква симболика се крије иза стила и шта представљају бројни модни детаљи које смо видели на сцени, открива костимографкиња Ивана Кесић која је открила утисцике из Торина:

- Утисци су сјајни. За мене је врло уникатно искуство бити део тако великог шоуа. Цела наша делегација је била веома креативна, професионална, а поред тога, сјајно смо се и забавили. На улици и у хали добијали смо само љубав, симпатије и похвале.

Фото: профимедиа

Велику пажњу је стил Констракте привукао и на Песми за Евровизију, на избору нашег представника за ово такмичење, који је одржан у марту у Београду. Већ тада је постало јасно какву улогу ће имати модни аспект у целој причи. Уследиле су припреме за Евровизију.

- Био је то велики изазов и још већа одговорност. Требало је стилски испратити Констрактин већ постојећи концепт. Чињенице колико сви прате, гледају, оцењују, коментаришу песму па и костим и стајлинг, постала сам свесна тек сада по повратку у Београд. Срећом! - каже кроз осмех Ивана.

Фото: профимедиа

Костимографкиња истиче да је "сама песма "Ин цорпоре сано" имала у јавности тако снажан ођек и толико могућих и немогућих тумачења да би заиста било непотребно и модним аспектом слати још неку поруку мимо оних које Констракта шаље".

- Подржати визуелно оригиналну идеју - то је био мој задатак. Одлучили смо да она буде стално у белом, а хор у црном са понеким белим детаљем. На свим дешавањима и генерално у шетњи Торином појављивали су се у тим издањима и тако смо и наше појављивање учинили једноставно видљивијим и ефектним - поручује.

Одличне модне критике шире јавности добила су сва евровизијска модна издања Констракте из Италије- од оног приказаног на церемонији отварања Евросонга, стајлинга са проба, одевних комбинација са конференција за штампу, додела награда до оног са полуфиналне односно финалне вечери такмичења (подсећања ради, Констракта је уочи почетка финала добила награду „Марсел Безенкон“ за најбољи уметнички перформанс).

Фото: профимедиа

Публика је могла да ужива у оригиналним одевним комбинацијама. А колико труда и времена захтева тако ефектан стил? Како је текла припрема костима за завршницу такмичења?

- Договориле смо се да концепт за финале буде исти, уз надоградњу у смислу квалитетније продукције. Дакле, прецизан крој, квалитетан материјал, добра израда… Све оно уобичајено што подразумева израда костима за наступ: моде боард, скице, потрага за адекватним материјалом, који треба да буде сјајан, али мало крут, а да притом не ограничава покрет, да није предебео јер је требало издржати дане проба и проба у њему… Након тога уследио је рад са тимом кројача у радионици на самој изради модела. Неколико проба и костим је био спреман за Торино након, рецимо, три недеље интензивног рада - открива нам Ивана.

Фото: профимедиа

Каква модна целина, такви и детаљи, зато и не чуди што су модне "ситнице" које је Констракта носила на полуфиналној и финалној вечери изазвале толико интересовања. Сви су се питали какву симболику крију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

- Каишеве је по мом нацрту израдио чувени бренд из Новог Сада. Мали крст може да буде и симбол хришћанства, али и медицинара, нека схвати ко како жели. Констракта је носила боросане са црвеним ђоном што је била мала иронија на чувене ципеле са ђоном у тој боји, а ту су биле и стартас патике којих се сви сећамо са часова физичког из детињства. Цветне детаље смо куповали на пијаци у Торину - објашњава нам костимографкиња.

Бела боја била је заштитни модни знак наше евровизијске представнице и то не само због једноставности.

- Бело асоцира на свежину, цистоћу, доброту, на нови почетак - на све оно што доносе Констракта и њена песма. Стигло нам је лепо време и за мене нема ничег пријатенијег од беле одеће на Сунцу. Бела најлепше мирише, а мало је и нобл - поручује костимографкиња кроз осмех.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.