· · Коментари: 0
Кел Тец ЦП33 И П17

Да ли су реалне тврдње да је малокалибарским пиштољима ОДЗВОНИЛО?

Иако наликује ручној бушилици, нови МК пиштољ изазвао је прилично интересовање међу корисницима рекреативног стрељаштва

1595523646_kel-tec.jpg
кел-тец Фото: Олег Волк

Наоко рогобатног изгледа и углавном израђени од полимера, производи “Кел Теца” одударају од стереотипа и многи су прогнозирали како неће опстати на тржишту. Насупрот тим ставовима, ова фирма је у претходних 25 година остварила сасвим солидну позицију и стално улаже у развој нових конструкција. 

Прочитајте још: Ниска цена победила непрецизност и непрактичност: У САД лудују за ОВОМ НАПРАВОМ (ФОТО)

Кел Тец је упутио позив новинарима да на ранчу у Вајомингу испробају новитете, Фото: Олег Волк

За разлику од већине земаља у свету, Американци радо прихватају новитете у категорији пиштоља за рекреативни плинкинг јер им тамошњи прописи то дозвољавају, а управо за те намене предвиђен је занимљиви модел ЦП33. Као што му официјални назив каже, у питању је пиштољ чији оквир има капацитет чак 33 метка калибра .22 ЛР, а представљен је продужетак који омогућава читавих 50 метака. 

Идеалан за плинкинг 

Многи познаваоци материји ће са пуним разлогом сумњичаво гледати на такву амбициозну новотарију, знајући са колико проблема су се сусретали остали произвођачи МК пиштоља управо због карактеристика метка са ивичним паљењем. Према информацијама које смо из САД добили од нашег сарадника Олега Волка, полимерски оквири раде поуздано, али је њхово поновно препуњавање мучан и спор процес. Неки су у шали предложили како би фабрика могла да одвојено продаје напуњене оквире и на томе лепо заради. 

Промоција на ранчу у Вајомингу 

Ново оружје има врло дугу нишанску линију, фиксну цев дужине 5,5 инчаи једноставан механизам. Захваљући горњој шини пуне дужине, могуће је поставити неки од рефлексних нишана, а измењива цев са навојем на врху може да се користи са пригушивачем. “Кел Тец” је упутио позив новинарима специјализованих часописа да посете Хигх Бар Хоместеад ранч у Вајомингу и лично испробају нови пиштољ ЦП33.  Приликом теста остварени су погоци металних гонгова на даљини од сто јарди из стојећег става. Као недостатке, многи истичу непријатан осећај приликом држања пластичног рукохвата, који подсећа на дечју играчку. 

Кел Тец ЦП33, Фото: Олег Волк

Фабрику је интересовала повратна информација, па су учесници тестирања имали више примерака тог пиштоља на располагању (верзије са и без пригушивача и рефлексних нишана), као и хиљаде комада разнолике муниције. Екстензија оквира која повећава капацитет, шина пуне дужине и команда за запињање затварача у стилу АР15 решења су проистекле управо на основу оног што је изречено током промоције на ранчу. 

Новитет за свачији џеп 

Шта се десило када је овај пиштољ стигао у продавнице по цени од 475 долара? Тврдокорни традиционалисти су јавно износили став како он својим перформансама не може угрозити позиције у пракси проверених класичних модела попут Ругер Мк ИИ до ИВ или Браунинг Буккмарк, без обзира што имају само 10 метака у оквиру и обично у основним верзијама немају опционално коришћење разних „корисних додатака“. 

Уз пиштољ се испоручују и резервни оквири, Фото: Олег Волк

Међутим, пристигла је нова генерација корисника ватреног оружја којој естетика не представља примарни критеријум, већ се поводе типично америчким геслом „више пуцњаве за мање новца“. 

Прочитајте још: Субкомпакт пиштољ деминутивне величине као оружје последњег избора

Више пуцања за мање пара, Фото: Олег Волк

Код нас је уврежено поимање како је пиштољ породична реликвија која се чува и преноси наредним генерацијама, па је дуговечност једна од најцењенијих карактеристика, али у САД влада сасвим други вредносни критеријум. 

Текст: Милан Милановић 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.