Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДРЕВНИ ТУРСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ СА НЕКОЛИКО РАЗЛИЧИТИХ НАДЕВА: Савршено јело за доручак, вечеру или као предјело

Ако сте љубитељ теста и с времена на време пожелите нешто мало другачије – на правом сте месту.

1759389953_shutterstock_2386710465.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Погачице који ће вас одушевити зову се гозлеме – традиционална турска погача од танког теста, пуњена надевима попут сира, спанац́а, меса, кромпира или печурака.

Гозлеме потиче из Анадолије, а име потиче од турске речи гоз, што значи око или мрља. То се односи на тамне мрље које се појављују на тесту током печења, што је оно што тесто чини карактеристичним. Некада је било традиционално јело турских сељака и номада јер се лако припремало од једноставних намирница доступних у домац́инству.

Тесто се прави од брашна, воде, соли и понекад мало уља или јогурта да би било еластичније. Након што се танко разваља, пуни се филом и савија као палачинка или пита. Пече се без уља или са врло мало путера, а готов гозлеме се често премазује растопљеним путером за додатну сочност.

Најчешћи надеви

  • Пеyнирли гöзлеме – са сиром (често фета или беyаз пеyнир) и зачинским биљем
  • Испанаклı гöзлеме – са спанаћем и сиром
  • Кıyмалı гöзлеме – с млевеним месом (јунетина или јагњетина)
  • Пататесли гöзлеме– с пире кромпиром и зачинима
  • Мантарлı гöзлеме – с печуркама и сиром

Данас је гöзлеме популаран у целој Турској и може га се пронаћи у пекарама, на пијацама и у ресторанима који нуде традиционална јела. Турци га припремају и код куће, поготово за доручак.

Неопходни састојци

за тесто:

  • 380 г брашна
  • 190 мл млаке воде
  • 90 мл маслиновог уља
  • со

За пуњење:

  • 300 г спанац́а
  • 300 г фета сир
  • 2 јаја
  • 2 чена белог лука
  • со и бибер

Како се припремају:

Од свих састојака замесити глатко тесто и оставити да мало одстоји. Тесто поделити на четири лоптице и сваку разваљати у круг. Припремите спанац́ и направите фил и ставите на половину теста и преклопите и притисните ивице. Гозлеме пеците у великом тигању док не постане хрскаве, а можете их и пец́и на роштиљу.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas