Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА ГРАДА

Да ли знате где су у Београду ВЕНЕЦИЈА, БОМБАЈ и ШАНГАЈ? (ФОТО)

Многе београдске улице (и читави крајеви) носе називе светских градова и држава.

1629448636_kalemegdan-4569755_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Венеција

Тако да смо некада имали Венецију, која је, поред гламурозног имена, у ствари била бара у Савском амфитеатру. Зашто баш Венеција?

Тај крај Београда је често плавио, па је у том духу прозван "Бара Венеција".

Прочитајте још: Да ли знате како је ЗЕЛЕНИ ВЕНАЦ добио ИМЕ? Центру Београда кумовала Немица! (ФОТО)

Бара је насипана у 19. веку и то каменом из порушених турских здања попут остатака злогласне Стамбол капије, која су по ослобођењу уништена, а затим и земљом ископаном на утрини иза обода града, касније баш због тог ископавања прозваној Прокоп.

Данас се крај који је некад носио назив Венеција, добио име Штајга и протеже се све до саме обале Саве.

Бомбај

Ради се о одавно заборављеном крају који се протезао између бара, непроходног грмља, река и притока, канала и жабокречине. О овом крају можда још знају само стари Бежанинци. То је део у близини данашње Топлане, ка блоку 70.

Шангај

Огроман кинески град, са преко 26 милиона становника, добио је свој српски пандан у крају у Батајници. То је део Батајнице који се налази “преко пруге”, на путу ка Угриновцима. Око Шангајске улице формирао се Шангај. Проблем становницима Шангаја често умеју да праве подземне воде, којих на том терену има на претек.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ  

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas